לתרומות לחץ כאן

מעשרות – פעם בשנה או בכל הכנסה?

שאלה:

שלום וברכה
מכרתי נכס וקיבלתי ריוח הגון א. האם מותר להשהות את מתן מעשרות על הריוח מעסקה עד לסוף שנה או שחייב להפריש מייד שקיבלתי את התמורה.
ב. האם מותר להשתמש בכסף של המעשר עד שאתן אותו לצדקה
ג. יעדתי את הכסף לכולל מסויים האם זה בסדר להפריש את הכסף אצלי ולתת לכולל על פי הצרכים של הכולל.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. על הנדון אם בכלל חייבים להפריש בכל חודש או בכל הכנסה מיד או שניתן לעשות חישוב שנתי ולהפריש פעם בשנה, נחלקו הדעות:

בשו"ת שער אפרים סי' פד כתב, שכאשר אדם יודע בבירור כמה הרויח מעסק מסויים, חובה עליו להפריש מיד, אולם כאשר הוא אינו יודע בבירור מה הם רווחיו, לא מוטלת עליו חובה לעשות חישובים תמידיים כאלו ולהפריש, אלא הוא יכול בכל תקופה לעשות חשבון רווחים כללי ולהפריש על כלל העסקים יחד. באופן זה גם יוכל לנכות מסך הרווחים הפסדים הנגרמים מעסק אחר. למשל, אם הרוויח מליון דולר בעסק מסויים ובעסק אחר הפסיד חצי מליון, סך כל רווחיו חצי מליון דולר. חישוב זה נוח יותר מאשר היה כבר מפריש בתחילה מסך המליון ועתה שהפסיד אין לו ממה לנכות.

אמנם בשו"ת נודע ביהודה מהדו"ת יו"ד סי' קצח נוקט שאף כאשר אדם יודע מה הם רווחיו מעסק מסויים, לא מוטלת עליו החובה להפריש למעשרות מיד, אלא כל דין המעשרות הוא "שנה בשנה" כלשון התנא במסכת פאה, ולכן, בסיומה של כל שנה יערוך את מאזן רווחיו ויפריש כדין. וכן פסק בערוך השלחן סי' רמט סעי' ז.

אכן, בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"א סי' קמג כתב, שאף שהעיקר להלכה כדברי הנודע ביהודה, יש הידור לתת מיד מכל רווח שנכנס, ולא להמתין לסיומה של השנה.

שנה זו תהיה לפי הלוח העברי, מראש השנה לראש השנה, כך כתב בשו"ת נודע ביהודה שם. אך בדיעב, כאשר יש קושי לחשב את הרווחים בראש השנה, שכן כל עבודת המשרד מתבצעת לפי סיומה של השנה האזרחית, ניתן לבצע חישוב והפרשה אלו בסיומה של השנה האזרחית, כך הורה בשו"ת שבט הלוי ח"ט סי' רא.

2. במה דברים אמורים כאשר עדיין לא הפרשת את הכסף, אבל אם כבר הפרשת אותו אין לדחות את נתינתו, כיון שיש ענין של בל תאחר בנתינת צדקה.

3. אם אתה חושב שבנתינה לפי צרכי הכולל הכסף ישמר יותר לצרכיו הנכונים, אתה רשאי לעשות זאת.

ברכה והצלחה ושפע גדול.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. המלצה. גם אם מותר הלכתית להמתין עד סוף השנה, מאוד לא מומלץ. אא"כ ממש א"א לדעת מראש. אחרת יוצא חוב גדול שקשה לשלמות בבת אחת. (לא המלצה שלי אלא שראיתי כאן באתרא קדישא הדין)

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל