בקשת מחילה מהנגזל

שאלה:

שלום וברכה,
במקרה של תקנת השבים וכאשר מעולם לא נודע לנגזל שגזלו ממנו האם החוטא צריך להתוודות בפני הנגזל? (ראיתי הלכה שכאשר הנפגע לא יודע שנעשה חטא כלפיו אין חובה על החוטא להתוודות בפניו אלא כלפי המקום בלבד).
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

על איזה תקנת השבים אתה מתכוון יש כמה תקנות השבים בגמרא.

אם הגזלן יודע ממי גזל והנגזל לא יודע שגזלו ממנו אין צורך לבקש ממנו מחילה, כיון שהנגזל לא הצטער מהגזלה ויכול להשיב לו מבלי ידיעתו ויוצא ידי חובתו.

בהצלחה.

מקורות:

הרמב"ם בהלכות תשובה פ"ב ה"ט פסק שהגזלן צריך לבקש מחילה מהנגזל. ואילו בהלכות גזלה פ"ד הי"א פסק שאם הנגזל לא ידע מגזל יכול הגזלן להחזירו לו ולא כתב שצריך לבקש מחילתו, ומוכח קצת שאם לא נודע לנגזל ולא הצטער מהגזלה אין צריך לבקש ממנו מחילה.