מציאת 50 ש"ח בתוך הים

שאלה:

הבת שלי מצאה בים (בתוך המים) שטר צף של 50 ש"ח. אחרי כשעה, המציל הודיע ברמקול נאבד למישהו 50 ש"ח מי שמצא נא להחזיר.
היא התקשרה אלי… ושאלה מה לעשות, עניתי לה שמעיקר הדין לכאורה לא צריך להחזיר א. זוטו של ים יש יאוש, ב. אין סימנים מי אמר שזה השטר שלה, אולי מישהו אחר גם איבד. ג. אבל יתכן אולי יש פה דין של ועשית הישר והטוב .. .(אבל יתכן שזה בכלל לא המאבד האמיתי) אשמח לדעת האם עניתי נכון

תשובה:

שלום וברכה,

השבת תשובה נכונה מאוד, מצד הדין אין חובת השבה כיון שהכסף נפל במקום שמצוי בו רבים ואין בו סימן, זה לא זוטו של ים כיון שזה לא אבוד מכל אדם, אבל הרי זה נפילה בדבר שאין סימן שאין חובת השבה.

הדין של לפנים משורת הדין באבדה הוזכר בגמרא ב"מ כד, ב ובשו"ע סימן רנט ס"ה, שם מדובר בדבר שיש בו סימן וברוב גויים שאין חובת השבה, אבל בדבר שאין בו סימן לא הוזכר לעשות לפנים משורת הדין כיון שלא ברור שזה הכסף של הנופל, ולכן גם לפנים משורת הדין אין חיוב. אבל ודאי שמדת רחמנות וצדקה לתת את הכסף למאבד אם הוא רוצה להשיב.

בהצלחה.