נתינת חפץ לעני – לנכות ממעשר

שאלה:

שלום לרבנים!
רציתי לשאול בנוגע לחפץ שעובר לנזקקים כתרומת מעשר.

1) לפעמים אני מזמין דברים מחו"ל (בגדים למשל) וזה לא מתאים לי, האם אני יכול לתת לנזקקים וזה יחשב מעשר?
2) אם כן, האם אפשר לתת חפץ שכבר השתמשתי בו, ולהוריד מהערך שלו, כמו לבדוק כמה נמכר ביד2, (ואולי לחשב כממוצע או אפילו לפי המחיר הנמוך ביותר) ולתת אותו כמעשר?
3) במידה ומכרתי את החפץ למישהו כדי לתת את הכסף למעשר, האם אני צריך לתת מעשר גם מהמכירה?

תודה רבה!!

תשובה:

שלום וברכה

1-2. אם באמת נתת אותו לנזקקים, לא סתם לאיזה גמ"ח בגדים שמי יודע אם מישהו יקח, אלא הוא באמת בא לאדם עני, ניתן להחשיב זאת כמעשר לפי שוויו באופן זה בו הוא ניתן [יד 2 וכדומה], אבל אם זה ניתן לסתם אדם או נזרק לאיזה גמ"ח בגדים שמי יודע אםן מישהו יקח את זה, זה לא נחשב מעשר.

3. מכירת חפץ בשוויו אינה נחשבת רווח וממילא זה לא מחייב במעשר.