מעשר כספים כשההכנסות ירדו דרסטית

שאלה:

אדם שנהג להפריש מעשר כספים, ואפילו חומש, ובשלב מסויים פחתו ההכנסות שלו בכ 75% וכמובן נכנס ליתרת חובה (מינוס) קבועה בבנק.
הוא משתדל מאוד לשפר את המצב כי לכתחילה לא רוצה להזדקק להיתר העסקא של הבנק שהוא לא חלק לגמרי.
א. האם בזמן שהוא ביתרת חובה מותר לו להפריש מעשר על חשבון המינוס?
ב. אם הפסיק להפריש (זמנית) האם חייב לעשות התרת נדרים?
ג. האם התרת נדרים שעושים בבית כנסת מידי יום שישי (כמנהג בית אל) מספיקה?
ד. אם לא, האם התרת נדרים הארוכה שנעשתה ב כ' אב, השבוע, מספקת?
ה. בעזרת השם כאשר יוטב המצב, האם חייב לחשב את המעשר על כל התקופה שלא נתן? ואם כן, האם יחשב מעשר או חומש, כמו בתקופה האחרונה שלפני הירידה הדרסטית בהכנסות והפסקת ההפרשות?

תשובה:

אדם שהכנסתו אינה מספיקה לו לצרכיו כפי הרגלו אינו חייב במעשר כספים. אולם, כמובן צריך לדעת שאכן אין די כסף… לצרכים רגילים בלי מותרות. אם אכן הגעתם למסקנה שאין לכם מספיק כסף לצורת החיים הרגילה והסבירה, אין חיוב של מעשר כספים. לכתחילה, עדיף לעשות התרת נדרים על מנהגכם עד עתה להפריש מעשרות, כיון שמצב הכנסתכם גבולי קצת וב"ה לא מדובר חלילה בעוני ממש, אבל מעיקר הדין גם בלי התרה זה הדין. התרה כללית אינה מועילה, צריך לפרט את הנדר בפני אחד מהרבנים המתירים.

שיהיה רוב שפע ברכה והצלחה לאורך ימים ושנים טובות ומאושרות.

מקורות:

ראה כאן.