ברכות על לחמניה קטוגנית

שאלה:

שלום וברכה
אדם שמחמת מחלת הסכרת הומלץ לו לעבור לאכול לחמניות קטוגניות במקום לחם, וכעת זהו הלחם שהוא אוכל ועליו הוא קובע את סעודתו, לחמניות אלו ברכתם מזונות כפי שמופיע על גב האריזה הם אינם מכילות קמח אלא גלוטן חיטה בלבד.
האם מכיוון שהוא קובע עליהם את סעודתו עליו לברך המוציא או מכיוון שאין בהם קמח ברכתם מזונות בכל מקרה?
תודה מראש

תשובה:

לחמניות קטוגניות יכולות להיות ללא חיטה וללא גלוטן בכלל וברכתן שהכל, אם על האריזה הזו כתוב שברכתן מזונות, מן הסתם יש בהם מיני דגן. מדוע הן מזונות? כנראה עשויות ממי פירות וכדומה? אינני יודע מה הרכיבים, אבל מה שחשוב לדעת שאף שהוא ה"לחם" העיקרי לאותו אדם אין בכך כדי לחייב ברכת המוציא, מה שעשוי לחייב ברכה זו הוא כללי קביעות סעודה הרגילים, כלומר שאם אדם אוכל מיני מזונות בשיעור גדול שיש בו קביעות סעודה, ג'-ד' ביצים לספרדים, או שיעור שאדם רגיל לאכול בסעודת בוקר וערב לאשכנזים הוא מברך ברכת המזון והמוציא. כמו כן לדעת המגן אברהם שאר המאכלים מצטרפים לשיעור זה. אמנם כאן שוב אנחנו חוזרים לענין הרכיבים, אם הדגן הוא מועט לעולם לא נגיע כאן לשיעור קביעות סעודה והברכה נשארת מזונות.