דיני קדימה בצדקה

שאלה:

הצטבר לי סכום כסף שאני רוצה לתת לצדקה.
בפני עומדות שלוש אפשרויות, מה עדיף על פי ההלכה:
א. אחי – נמצא בחובות עצומים… הסכום הפעוט שלי אינו משמעותי ביחס לחובותיו כלל, אלא נבלע בתוך ים החובות.
ב. חברתי – נאבקת על קיום יום יומי. הסכום שיש לי לתת יהיה משמעותי בעבורה, ישמח אותה מאד ויאפשר לה לרכוש בגד לחג לה או לילדיה.
ג. לחלק את הסכום בין כמה קרנות צדקה שונות שמתפרסמות מפעם לפעם.
אשמח לדעת את מי עלי להעדיף.

תשובה:

שלום וברכה

באופן עקרוני יש להעדיף את האח, משום שהקרוב קרוב קודם. ומה שאת אומרת שזה לא משמעותי לגביו, אני לא בטוח:

אם הוא מסתדר בשוטף, רק יש לו המון חובות עם פריסה חודשית, אזי הצדק איתך ותתני לחברתך. אבל אם החובות גורמים לכך שהוא מתמודד עם השוטף קשה, אזי לא נכון שזה לא ישנה לו, זה יתן לו נשימה, את המכולת הקרובה וכדומה, למרות שנכון אחר כך הוא שוב במצוקה לגבי המכולת של שבוע הבא…

שיהיה תמיד רק שפע לכולם!