תוספת לשליח עבור הטרחה

שאלה:

שלום הרב,
אם אמרתי לחבר שילך ויקנה לי מוצר וכשחזר והביא לי את המוצר הבאתי לו יותר כסף מהעלות ששילם, האם יש בזה ריבית? והאם יש הבדל בין אם אני הבאתי לו לפני את הכסף וכשחזר הבאתי לו עוד כסף או"ד שנאמר דהוי שכר טירחה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם השליח הלך לעשות שליחותו, ואחר השליחות אתה משלם לו על מה שהוציא עבורך אסור לתת לו את התשלום עם תוספת, כיון שיש כאן ריבית. אתה יכול לשלם לו רק את מה שהוציא עבורך ואחר זמן לתת לו תוספת כשכר טרחה, וכיון שזה ריבית מאוחרת ולא ניתן עבור ההלוואה אלא כשכר טרחה מותר.

אם אתה משלם לו את ההוצאה לפני השליחות אין כאן הלוואה – הוא לא מלווה לך, ומותר לך לתת לו אפילו מראש תוספת תשלום עבור השכ"ט.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן קס ס"ו ובנו"כ שם.