טעה ובירך על תפילין של רבינו תם

שאלה:

שלום וברכה.

אדם בא להניח תפילין. מהדק את הרצועה על היד ומתחיל לברך.
אמר: "ברוך אתה …אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו….
פה הוא נעצר וקלט שהתפילין הם בכלל של רבינו תם ולא של רש"י.
הוא כבר לא יכול להגיד "למדני חוקך".!

1. האם ימשיך את הברכה ויניח רבינו תם?
2. האם ימשיך את הברכה ויחלוץ מהר לתפילין של רש"י?
3. אם המשיך את הברכה והניח את רבינו תם קודם, האם זה ברכה לבטלה?
4. האם היה צריך לברך אחר כך על תפילין של רש"י?

תשובה:

ימשיך את הברכה ויניח של רש"י. הרי כוונתו היתה לברך על של רש"י ורק טעה ונטל את של רבינו תם. כמו כן הרי היתה לכתחילה כוונתו להניח שניהם ושתחול הברכה על שניהם, ראה שו"ת דברי חיים ח"ב סי' פב שפסק משום כך שאפילו הניח של רבינו תם ובירך עליהם בטעות וכו' אינו חוזר ומברך כשמניח של רש"י כיון שהיתה כוונתו שהברכה תחול על שניהם ולא נחשב לו כהפסק. אמנם באופן זה יש שחילקו אם כבר הפסיק בדיבור או לא, ראה שו"ת מנחת אלעזר ח"א סי' כה, ושלא כדברי חיים שהקל גם באופן זה, אבל כאן ודאי הדין כך.