עד מתי נחשב תפילה בציבור?

שאלה:

קורה הרבה פעמיים שאני מאחר לתפילה רציתי לדעת עד מתי זה נחשב לי תפילה במנין/ציבור? עד תחילת ש"ץ? עד ש"ץ מסיים את החזרה? עד קדיש תתקבל?

תשובה:

שלום וברכה

עיקר קיום הענין של תפילה בציבור הוא כאשר עשרה אנשים מתחילים יחד שמונה עשרה. דרגה פחותה מכך היא כאשר מתחילים שמונה עשרה כאשר הציבור כבר באמצע שמונה עשרה, ובאופן זה ניתן להצטרף רק אם לא מפסידים על ידי זה אמירת קדושה, אפשרות נוספת אף היא בדרגה זו, להתחיל עם החזן יחד שמונה עשרה ולהגיע איתו יחד לקדושה ולומר איתו.

לאחר מכן אין כאן כבר תפילה בציבור.

מקורות:

ראה כל הפרטים בשולחן ערוך בסימן קט ומשנה ברורה שם.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. ואם הגיע ממש בסוף תפילת 18 שציבור מתחיל תחנון….והתחיל להתפלל אז התפילה לא נחשבת בציבור? הבנתי שיש טענה שאומרת עד קדיש תתקבל זה נחשב במנין…זה לא נכון?

  2. זה נכון יש שיטה כזו שמובאת בשם החזו"א, שכל עוד הציבור לא אמר קדיש תתקבל,זו עדין מעלה של תפילה בציבור, אלא שצריך לדעת שזה דיעבד גדול

  3. שניהם. אין לזה את המעלה של תפילה במנין לגמרי, ולכן יש להקפיד מאוד כן להתחיל שמונה עשרה עם הציבור, אלא שזה כמובן עדיף על פני תפילה ביחידות.

  4. א. תפילה עם הש"ץ יחד, החת"ס (שו"ת ד) כתב שנחשב תפילה בציבור ממש – יש שחלקו עליו (אג"מ, הגרשז"א) ויש שקיימו דבריו (הגרח"ק)
    ב. מובא שיטת הצל"ח שאם הציבור באשרי ובא לציון נחשב עדיין לתפילה בציבור