מקוואות

שאלה:

שלום רב. בעניין בניית מקווה. במשנה בכלים כל שמחובר לקרקע הוי כקרקע. המקווה שלי מתוכנן להיבנות על ידי קיבוע פרופילים של מתכת לריצפה, לאחר מכן כיוון שנהפכה הפלדה לקרקע נרתך מסגרת פרופילי מתכת דהיינו כפי שכתוב במשנה כמו דלת וכמדומני הביא זאת הראש ומובא בבית יוסף שאפילו פשוטי מתכת הופכים לקרקע. לאחר מכן הנחת לוחות פייבר צמנט, איטום ולבסוף ציפוי יריעות פי וי סי שאינן מקבלות טומאה. האם המקווה בעה בצורה זו יהיה כשר? נציין שאין אפשרות מפאת משקל לבנות מבטון וכן אין דרך להכניס לאותו מקום כלי בעל נקב אשר יפסלהו מהיותו כלי וקיבועו לקרקע. תודה מראש לרבנים החשובים

תשובה:

באופן עקרוני אתה צודק, ובלבד שיהיה נקב למטה 8-10 ס"מ והתחתית כן תהיה מחוברת היטב בבטון. ראה שו"ע יו"ד רא, ז.

אלא שאם מדובר במקווה לטבילת נשים או כלים, חובה להביא מומחה לדבר שיבדוק את כל הפרטים היטב, מי שאינו מומחה למקוואות הן ברמה ההלכתית הן ברמה הפרקטית, עלול להכשל בלי שום ספק.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא מובן לי מדוע צריך לעשות נקב כשפורפרת בלוח שמחובר לקרקע לפני היותו כלי? כל המטרה של החור דהיינו כמו הגמ חקקו וקבעו כשר קבעו וחקקו פסול. אם כך אין לי פה בכלל כלי אז למה לעשות חור?
    או שבאמת הסיבה היא שאני יוצר כלי עג הקרקע ונמצאתי קובעו ורק לאחר מכן חקקו ועל מנת שזה לא יקרה נצרך החור?
    הקושי שלי הוא בגלל שאין זה כלי וזוהי דרך בנייה ולכאורה אם הלוח הוא חלק מהקרקע אז גם אם נחפור בור בקרקע נאמר נאסור וודאי שלא ומתקיים כדכתיב בפסוק בתכ מקווה מים- מקום שמים נקווים אליו ויש נראה שזה אותו מקרה כאמור כאשר אני דן פלטה שעג הקרקע כקרקע