פירעון הלוואה בתוספת מע"מ

שאלה:

שלום רב
בבקשה התייחסו טוב טוב לפרטים מפני שאני מאוד חושב שכל פרט משנה את התשובה ההלכתית הנפסקת.

השאלה הינה
פלוני הלווה סכום כסף לישיבה מאוד מוכרת בארץ עם רב נחשב (תודה להשם)
הרב עצמו כמובן לא מתעסק בממון אלא הבן שלו שיחיה

כמובן יש לציין שהכל באווירה מאוד מכבדת וטובה ונעימה רק ששתי הצדדים מאוד פוחדים מלגזול חלילה ריבית אז כל צד מפרגן לחברו כפי שאסביר.

לפני כמה שנים פלוני הלווה סכום כסף לישיבה לתקופה של חצי שנה לערך שההלוואה תוחזר כמובן לאחר תקופת הזמן עם אופציה להארכה (פלוני המלווה השאיר את הסכום עד לכשיצטרך אם בכלל)
חלפו שנים ועם השנים ההלוואה גדלה וגדלה (פלוני המשיך לתמוך בישיבה בהלוואות בטיעון שבכל עת שיצטרך את ההלוואה יתן התראה של שבועיים מראש ואז הישיבה תחזיר לו)
כמובן יש לציין שכל ההלוואה נעשתה בכסף מזומן ורב הישיבה דאג לחזור ולומר שהחזר ההלוואה יהיה כפי שקיבלו ז"א שאם קיבלו בדולר יחזירו בדולר אם קיבלו בשטרות ישראלים יחזירו בשטרות ישראלים
כפי שקיבלו כך יחזירו זאת תמיד הייתה הכוונה.
עם הזמן נכנס חוק המזומן והסכום הוא סכום מאוד גדול שאי אפשר להחזיר כבר במזומן (כמובן יש לציין פרט חשוב שהחוק לא ניכנס ביום אחד אלא לקח תהליך של שנה לערך)
כעת המלווה בונה בית בישראל תודה להשם, והוא רוצה את הכסף כפי שהובטח לו (וכפי שנאמר תמיד) בשטרות על מנת לחסוך בהוצאות
זא ישנם ספקים שהוא יכול לשלם להם במזומן וכך הוא יחסוך בהוצאות.

כעת הישיבה אומרת לו שאין להם בעיה לשלם לו אבל רק בדרך של צקים
מה שאומר שכעת המלווה כביכול מפסיד 17% מערך ההלוואה

זא אם פלוני נתן לצורך הדוגמא 100 אלף שח
הוא מקבל בפועל 83 אלף שח.

כעת הבן של הרב אומר לו שישנם שלוש אופציות והן-
אופציה א'-
שניתן לך 117 אלף שח (מה שעלול להיות חלילה כריבית) בצקים לספקים.
אופציה ב'-
להמתין שיארגנו מזומן
אופציה ג'-
שיתנו למלווה חזרה את הסכום במדוייק בצקים אבל זה אומר שהמלווה יפסיד 17% מערך ההלוואה.

מה ההלכה אומרת פה
יש לציין שפלוני המלווה מאוד מקפיד על דיני ממונות ולא מוכן בשום פנים ואופן לאבד עולם הבא בשביל זה וכך גם הצד השני.

השם עימכם בתשובה מועילה.

תשובה:

שלום וברכה,

אסור ללווה לשלם יותר מ100 א' ש"ח, ולכן או שהמלווה ימתין עד שהלווה ישיג את המזומנים [והלווה חייב לדאוג להשיג את המזומנים בזמן הקצר שיוכל], או שהלווה יפרע בצ'קים את ההלוואה. המלווה יבחר באיזה דרך הכי נוחה לו לקבל את החוב, אם להמתין למזומן או לקבל צ'קים מיידי.

בהצלחה.

מקורות:

אם יש הוצאות למלווה מוטל על הלווה לשלם את ההוצאות שיש למלווה בגין ההלוואה, ואין בכך איסור ריבית. במקרה הנ"ל זה לא נחשב הוצאות כיון שהחשבון לשלם מזומן ולהיפטר ממע"מ לא נחשב הוצאות כיון שכך הדרך לשלם. ולכן אסור לפרוע את החוב בתוספת מע"מ. ולכן המלווה צריך לבחור או להמתין למזומן או לקבל צ'קים כסכום ההלוואה.