כשיש הסכמה על מחיר אבל עדיין לא חתום ואחר כך יש אפשרות לקבל יותר

שאלה:

אני מנסה למכור דירה של אמא שלי כבר שנה שלמה. קונה אחד הציעה לי מחיר והסכמתי. מחיר נמוך אבל אחרי שנה של חיפוש…. ביקשתי עבור פיקדון של 30$k בגלל שלקונה יהיה שאר הסכום רק בעוד 4 חודשים. פיקדון שלא יוחזר אם בסוף הקונה לא יוכל לשלם שאר הסכום. הקונה לא הסכים לזה וכפיתרון ניסה לקבל משכנתא כדי שנוכל לגמור העיסקה בעוד שבועיים. לפני שקיבלה תשובה חיובית מהבנק, קונה אחר הגיע בלי שום מעשה מצידי והציע לשלם 30k$ יותר מהקונה הראשון. האם יש לי התחייבות כלפי הקונה הראשון שאיתו הסכמתי למחיר אפילו שלא חתמנו על שום הסכם. ואם היה מסכים לפיקדון ללא החזר כן היינו חותמים כבר.
והאם אין לי התחייבות גם לאמא שלי למצוא הקונה הכי טוב שאפשר?
אם זה משנה התשובה. הקונה הראשון יהודי והשני גוי. ( מדובר בדירה בחו״ל.)
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך למכור לקונה השני כיון שיש רווח כספי יותר. והנוסף, כיון שמדובר בדירה של אמא שלך, את חייבת לדרוש את המחיר הטוב ביותר עבור האמא שלך ולכן יש למור לקונה השני. אם לא מדובר בהפרש גדול, יש להעדיף למכור ליהודי ולא לגוי, אבל אם מדובר בהפרש משמעותי מותר למכור לגוי.

בהצלחה.

מקורות:

ההבטחה שהבטיח לראשון למכור לו, אין בכך איסור של מחוסרי אמנה, א. בגלל שהוא רק שליח. ב. בגלל שמצא מחיר גבוה יותר. ג היות שבדירות שמדובר בעסקאות גדולות אין סמיכות דעת עד חתימת החוזה.

אם מדובר בהפרש מחיר קטן עדיף למכור ליהודי, מלמכור לגוי, אבל אם מדובר ברווח כספי אין חובה להעדיף יהודי.