מי צריך לשלם התיווך כאשר הופר הסיכום

שאלה:

אני הוצאתי את הדירה שלי למכירה [דירת 3 חדרים ברובע ג'] בדעת למכור אותו בלפחות 1500.000 שקל
גיס שלי אמר שיש לו חבר שיכול להיות שהוא רוצה לקנות את הדירה אמרתי לגיס שלי אין בעיה אני מוכר אותו ב1500.000 גיס שלי אמר לי שהוא ירצה בפחות אם יש על מה לדבר אמרתי לו שיעלה קודם כל לראות את הדירה ואח"כ נדבר.
הוא רצה את הדירה אבל בפחות כסף. והיות שאני הייתי לחוץ עם הכסף אז שאלתי את גיס שלי כמה כסף יש לו להניח בחתימת חוזה, הרוכש אמר שיש לו 400.000 שקל להניח בחתימת חוזה. אז אמרתי לו באופן ברור שאני מוכן לרדת ל 1480.000 רק בתנאי שסוגרים ישר חוזה. ומשלמים 400.000 בחוזה.
אומר לי גיס שלי שהוא רוצה גם שאני ישלם את התיווך [כלומר 15.000 1%] והוא לא משלם כלום לתיווך. על אף שרגיל בכל עסקה הרוכש משלם את התיווך, ולא המוכר.
אז שאלתי ואמרתי באופן ברור שרק אם הוא ישר בא לחתום חוזה בסכום הנ"ל אני גם מוריד ל 1480.000.
וגם אני משלם את התיווך.
אז הרוכש אמר אין שום בעיה, ברגע שהרבי עונה תשובה חיובית אנחנו מתקדמים.
אמרתי לו בסדר אני מוכן לחכות לתשובה של הרבי.
אחרי 3 ימים הגיע תשובה שאפשר להתקדם ,אני מיבחנתי סידרתי תוך 5 ימים את כל הענינים ויכלו לסגור חוזה.
ביינתיים הרוכש התעכב יותר משלושה שבועות. ואח"כ הוא גם אמר שבסוף יש לו רק 310.000 שקל.
אז אמרתי לו שאני לא מוכן בשום אופן. גם להוריד במחיר, וגם לשלם את התיווך שרגיל הרוכש בכלל צריך לשלם את זה, ושהוא יצטרך לשלם לפחות את החצי התיווך [7.500] כי לא עמד בתנאים הנ"ל.
בסוף סגרנו את החוזה לפחות ארבע שבועות א"ז .
השאלה הוא מי צריך לשלם את החצי התיווך אני או הרוכש.

תשובה:

שלום וברכה,

המוכר לא צריך לשלם את התיווך כלל.

בהצלחה.

מקורות:

התנאי של המוכר שמוכן לקבל על עצמו את התשלום של התיווך היה בתנאי שמביא מזומנים 400,000 ש"ח, וגם חותמים מיד חוזה. ואם לא התקיים התנאי שחתמו מיד המוכר לא חייב לקיים את התנאי. ולכן התשלום של התיווך לא מוטל על המוכר.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. לכבוד הדיין שליטא
    אמת ויציב מה שהמוכר כותב
    אך דבר אחד לא סיכמו איתי שאם זה לא יילך מהר אז הוא יבקש ממני את התיוך [חצי] ויום אחד הוא מתקשר לאמר : בגלל שחיכה עד עכשיו הוא רוצה שאני ישלם חצי מסכום התיווך
    לא סוכם איתי לפני זה כך !
    והשבוע שהתבזבז היה בגלל שלקחתי יועץ משכנתא שאחרי שבוע אמר שהוא לא יכול לעשות לי את זה ואז לקחתי מישהו אחר [לא שאני משכתי זמן אבל גם המוכר לא אשם בזה] וחוץ מזה המוכר הסכים גם כשאמרתי שיש לי רק 310.000 הוא עוד לא דיבר על התיווך מילה ורק אח"כ הוא ביקש את זה

  2. בעיקרון הקונה צריך לשלם את התיווך, אלא שהמוכר היה מוכן לקחת על עצמו את התשלום של התיווך למרות שהוא לא חייב בו, ההתחייבות היא על תנאי וכל שהתנאי לא התקיים אין חובה על המוכר לשלם תיווך, וממילא הקונה חייב לשלם. ובפרט שכאן מחייבים את הקונה רק בחצי שודאי שהקונה חייב לשלם.

  3. אפילו שהוא אף פעם לא הדגיש בפני את התנאי הזה ?
    אלא יום אחד הוא אומר לי בגלל שסחבו אותו עד עכשיו הוא דורש שאני ישלם חצי
    ואף על פי שהסחבת לא היתה בגללי אלא שבוע שלם הלך ליועץ משכנתא שלבסוף אמר שלא יכול לעשות את זה ועוד ..
    הוא אף פעם לא אמר לפני זה ש"והיה שזה ייקח זמן ההרי שאני ישלם חצי מהתיווך" אלא שזה בא מתוך כעס שסחבו אותו מידי הרבה זמן
    זאת היא תגובתי .הקונה.

  4. אם המוכר אמר את זה לגיסו שהתנאי שמשלם תיווך שהחתימה תהיה בזמן הקרוב, אז לא ניתן לחייב את המוכר למרות שהקונה לא שמע מכך.
    אני מבין שהסחבת בגלל הקונה ולא בגלל המוכר, ולכן המוכר שהתנה את זה בסכות ובזמן הקרוב התנאי קיים.