שמע מעין שבע לפני התפילה

שאלה:

אם אני מגיע למנין כלשהו ולא מתפלל איתם אלא רק עונה ”ויכולו”, שומע ברכה מעין שבע וקדיש אומר איתם ”עלינו לשבח” ומתפלל במניין הבא, אוכל לצאת מידי אחרי שמו”ע? או שאצטרך להמתין שוב ל”ויכולו” ו”מגן אבות” ולקדיש? לכאורה כבר יצאתי יד”ח במניין הראשון!

תשובה:

במשנה ברורה סי' קט ס"ק ה מבואר לענין עניית קדושה שאדם ששמע לפני התפילה כביכול יצא ידי חובתו בזה למרות שזה לא המנין שלו ועדיין לא התפלל. וכל שכן לכאורה לגבי מעין שבע של ליל שבת שהוא חובת ציבור מן הסתם ולא חובה על כל יחיד. אבל מי פתי ויפסיד עניית קדיש וכו' בשביל "להרויח" לצאת כמה דקות קודם מבית הכנסת…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כמובן שאין עניין לברוח מהבית כנסת. אבל יש כן עניין של לא תחסום. המשפחה בבית רעבה ועייפה. (וגם אני…) במיוחד כעת שהקיץ מתקרב.

  2. בשבת לא רצים, עוד חמש דקות זה לא מה שיעשה את זה, ואפשר גם לאכול משהו ביום שישי בצהריים וגם לנוח, ולבוא לשבת נינוחים ושמחים.