בזיון ספרי תורה לצורך הצלתם

שאלה:

בית כנסת שעולה באש. אין זמן ללכת הלוך שוב ולהוציא את כל הס"ת. האפשרות היחידה היא לזרוק אותם מהחלון. האם זה נחשב דרך בזיון או שאדרבה זה הצלה? והאם הכלל של שב ואל תעשה עדיף יחול כאן? כיון שבזריקה הוא עושה מעשה בידיים משא"כ בהשארתם שם זה אפילו פחות מגרמא!

תשובה:

שלום וברכה

בתלמידי רבינו יונה ברכות יח א מבואר שאסור לבזות ספר תורה ולרכב עליו כדי להציל ספרי תורה אחרים, אפילו יאבדו, אבל נראה שאת הספר הזה עצמו מותר לבזות וכמבואר בסוגיא שם. וכן יש שכתבו להוכיח מדברי הרדב"ז ח"ב סי' תריא שכתב שם שמותר לבזות את המת כדי להעבירו לארץ ישראל, אף שבעת ההעברה העצמות נשברות וכו', והוכיח מספר תורה שלצורך הצלתו הוא עצמו מותר לרכב עליו, והדיון בדבריו הוא רק כאשר הבזיון הוא מחמת הצורך להציל כמה יחד אבל יש בזה צורך לכולם, ואעפ"כ התיר, כשמדובר בספר אחד שזו הדרך להצילו ודאי מותר.

שלא נדע צער.