סירוב בית עסק לקבל בקבוקים

שאלה:

אמנם עניתם על שאלה זו כאן:
https://din.org.il/2022/03/28/%d7%a1%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%91-%d7%91%d7%99%d7%aa-%d7%a2%d7%a1%d7%a7-%d7%9c%d7%94%d7%97%d7%96%d7%99%d7%a8-%d7%a4%d7%a7%d7%93%d7%95%d7%9f-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7%d7%99%d7%9d/

אבל כנראה זה היה לפני החוק.
כיום החוק מחייב אותם כפי שכתב השואל, וניתן לתבוע אותם על 1800 ש"ח עבור כל סירוב לקבל בקבוקים.
וכן ניתן להגיש תלונה במועצה הישראלית לצרכנות – כאן:
https://www.consumers.org.il/category/deposit-law-general

1. האם מבחינה הלכתית אפשר לתבוע אותם בבית דין רבני ? ואיך לעשות את זה ?
2. היתכן שעפ"י ההלכה בית העסק פטור מלהתייחס לחוק ??? ויכול לקבל או לסרב לקבל בקבוקים לבחירתו ?
3. מה אפשר לעשות כשבית עסק גדול (סופר) מעכב ומונע החזרת בקבוקים, וגורם לכך שבאים להחזיר, ושוב באים, ושוב מסרבים, בינתיים הבקבוקים מצטברים בבית, מה לעשות לזרוק אותם לפח ? לרחוב ? לאן ?
4. איך מותר לבית העסק לגבות את הפיקדון אם הוא לא מוכן להחזיר אותו על פי החוק ?
אשמח לקבל תשובה על כל השאלות לטובת ציבור גדול של [בקבוקים] שואלים.

תשובה:

שלום וברכה,

לפי החוק בעלי צרכניות חייבים לקבל בקבוקים תמורת תשלום של 30 אגורות. אולם לפי הלכה לא ניתן לחייב אותם לקבל. הבקבוק אינו פיקדון ביד הקונה אלא קנוי לו לגמרי, שהרי אם הקונה ירצה להשאיר את הבקבוק בידו לא יכול בעל הסופר לחייב אותו להחזיר. ויתר על כן גם לפי החוק אם קנה במקום אחד יכול להחזיר בחנות אחרת. וכיון שהבקבוק לא פיקדון אלא קונה את הבקבוק ומוכר את הבקבוק למוכר, לא ניתן לחייב את המוכר שיקנה את הבקבוקים מלקוחות, ולמרות שיש עליו חוק שמחייב אותו לקנות את הבקבוקים, לפי הלכה לא יכולים לחייב לציית לחוק וזה עניין שלו עם החוק.

ולכן לפי הלכה לא ניתן לחייב את המוכרים לקבל בקבוקים. וכן אסור להלשין למועצה הישראלית לצרכנות.

התשובה מתייחסת לפן ההלכתי בלבד ולא לפן החוקי. ואין בכוונת הדברים לעודד את המוכר לא לציית לחוק, אלא הכוונה שבית דין שפועל לפי הלכה לא יכול לחייב את המוכר לקבל.

בהצלחה.