עובד שעזה וגרם נזק לבית העסק

שאלה:

עובד שעבד במכון שמוסר קורסים תקופה ארוכה.
והותנה איתו באופן ברור שאם הוא מעוניין לעזוב הוא חייב לתת למכון התראה של חודש מראש. הדברים אושרו על ידו.

ערב אחד לאחר מריבה עם מנהל המכון עקב כך שהעובד עושה דברים על דעת עצמו ומסבך את העסק הוא התעצבן ועזב את העבודה.
השאיר את הטלפון והמחשב במקום בעל סיכון לגניבה ללא טיפול. היה אמור לסגור את הכיתה ששם נמסר הקורס וששם עבד ולכבות אורות ופשוט הלך וברח ולא חזר.

בגלל העזיבה הזאת המכון הפסיד כסף והרבה. כסף שהושקע בפרסום הלך לפח כי הוא נטש את תפקידו אשר בין השאר לטפל במכירות לקורסים שהמכון מוציא – לקוחות נשארו ללא מענו והלכו לפח.
למעשה כשהוא עזב הוא לקח כסף מהחשבון בנק של המכון בלי רשות כביכול כנגד כספים השוטפים שהמכון חייב לו כגון עמלות מכירות ומשכורת שוטפת ובשלב מסויים העובד החזיר את הכסף כי הבין את המעשה החמור.
למעשה כעת, יש חוב פתוח של המכון לעובד על משכורת ועמלות בסך 3000 ומשהו.
השאלה היא האם אחרי נטישתו והפרת הסכם העבודה בצורה הנ"ל והנזקים שנעשו למכון אנחנו עדיין מחוייבים לשלם את הסכום שנשאר לו.

נ.ב. העובד נמצא בניתוק מוחלט עם המכון. המכון עושה שאלת רב בכדי לא להכנס חלילה לשאלת גזל וכולי.

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לעובד לחזור בו באמצע העבודה אם זה דבר האבוד – שיגרום הפסד למעביד. ואם העובד עזב באמצע עבודה ונגרם הפסד כספי חייב העובד מדינא דגרמי. ולכן אם העובד עזב באמצע עבודה והיה למעסיק הפסד כספי שהוציא על פרסומות, ולא היה ניתן למצוא עובד חלופי שימשיך לטפל בלקוחות, העובד חייב לשלם על ההפסדים. ולכן מותר לכם להשאיר בידכם את הסכום של ההפסד שנגרם.

העובד שלא נעל את החדר מחשבים לא חייב לשלם, אם לא נגנב הציוד.

בהצלחה.

מקורות:

ראה תרומת הדשן סימן שכט בשם הגהות אשר"י שכתב שפועל שחזר בו בדבר האבד של ממון חייב לשלם על הפסד, ודבריו הוזכרו ברמ"א סימן שלג סוף סעיף ו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. השאלה הרב מה לגבי מניעת רווח.
    קורס כזה יכול להכניס כ30000 שח.
    מעבר להפסד שנגרם.
    האם גם את זה אפשר לתבוע ממנו או לא