השכרת דירה למחלל שבת / קומה גבוהה שודאי ישתמש במעלית

שאלה:

שלום וברכה,
אני רוצה לקנות דירה על מנת להשכיר אותה,
רציתי לשאול אם מותר לקנות דירה בקומה גבוהה באזור לא דתי על מנת להשכיר אותה לסטודנטים לא דתיים שככל הנראה ישתמשו במעלית גם בשבת..
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

אין איסור בכך, כיון שהדירה במהותה אינה מיועדת לאיסור ואינה כלי של איסור בעצמותה. אמת הדבר, שכאשר ניתן להשכיר לשומרי מצוות אז בכל דירה זה נכון, כיון שבכל מקרה המגורים שלהם כרוכים באיסורים רבים, אבל כשהם קהל היעד אין בכך איסור.

מקורות:

בשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"א סי' עב) כתב בנדונו: "וגם מסתבר דלא אסרו משום מסייע ידי עוברי עבירה כשליכא איסור לפני עור אלא בנותן לו דבר שיעשה בו רק מעשה העבירה אבל בדבר שהעיקר הוא למעשה היתר כגון שכירת האולם שהוא לעשות בו החתונה והסעודה רק שיעשה שם גם מעשה עבירה דרקודים אין להחשיב שהשכירות הוא ע"ז ולאסור, דאל"כ היה לן לאסור מלמכור כל כלי לעוברי עבירה כגון קדרות לבשל משום דיבשל בהו גם בשבת וגם מאכלות אסורות אלא הוא משום דכיון דעיקר הדבר אינו לאיסורין לא אסרו בזה משום מסייע כשליכא איסור דלפני עור". וראה עוד מה שכתב שם בדבר שאינו מיועד לתשמישו רק לעבירה.

כלומר, איסור לפני עיור הוא רק כאשר המעשה במהותו הוא עבירה ולא כשעושה שם דבר היתר באופן שאסור על פי ההלכה.

על עצם הנושא של השכרת דירה לחילוני לכתחילה ובדיעבד, ראו כאן.