חישוב כספי מעשרות – מנכים את הוצאות הבית?

שאלה:

שלום הרב אני רוצה לדעת איך עושים מעשר מהמשכורת או אחרי ההוצאות של הבית

תשובה:

שלום וברכה

הוצאות שאתם מוציאים לצורך העבודה ניתן לכתחילה לנכותם מהרווח, ואין כל בעיה [נסיעות, קניית ציוד, תשלום למטפלת כאשר הילד נשלח אליה כדי שניתן יהיה לצאת לעבודה, עלות רואה חשבון וכו']. מעשר כספים הוא רק על הרווחים. אולם הוצאות שלא קשורות לעבודה, כמו המחייה בבית, לא מנכים מדמי המעשר.

בהצלחה רבה ורוב שפע!

מקורות:

הברכי יוסף (יו”ד רמט,ה) הביא דברי הכנסת הגדולה שכתב שאפשר לנכות הוצאות ביתו, וחלק עליו. אך כדברי הכנסת הגדולה כתבו האבקת רוכל סימן ג’ והקיצור שולחן ערוך סי’ ל”ד ס”ד. וכך משמע גם בדברי האהבת חסד פי”ח אות ג’. אכן בשבט הלוי (ח”ה קלג,ד) כתב שמשמעות הפוסקים היא שלא כהכנסת הגדולה וכך ראוי לנהוג, אלא אם כן המצב דחוק. אלא שכתב שהוצאות הנדרשות לצורך העבודה מנכים מחישוב המעשר, וכאמור.

וראה שם שאנשים שפרנסתם דחוקה יעשו כהכנה”ג ויורידו הוצאות הבית וכו’ אבל בעלי פרנסה מרווחת יחמירו כהברכי יוסף.