להחתים את בית משפט על הסכם

שאלה:

שלום רב
האם החתמת הסכם בבית משפט לקבל תוקף של פסק דין
מצריך אישור רב בנידון של פניה לערכאות
אודה על מקור גם בשביל להראות לצד השני.

תזכו למצוות.

תשובה:

שלום וברכה,

מותר להחתים הסכם בבית משפט כדי לקבל תוקף של פסק דין, מאחר ואין כאן התדיינות בבית משפט, אלא נתינת תוקף להסכם. ויתר על זה מצאנו בפוסקים שמותר לפנות להוצל"פ כאשר הנתבע מודה בחיוב, ולכן אם אין חילוק בין הצדדים באשר לחיובו של הנתבע מותר לפנות לבית משפט כדי לקבל תוקף חוקי, ואף לפנות להוצל"פ כדי לגבות את חובו. אולם במקרה שפונה להוצל"פ או לבית משפט ללא אישור של בית דין, הוצאות על התובע ולא על הנתבע. ורק אם הנתבע מסרב להופיע בבית דין ובית דין נתנו היתר פניה להוצל"פ מותר לדרוש הוצאות הגבייה מהנתבע.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ת מהרש"ם חלק א סימן פט

אבל מצאתי בכתבי הגה"ק אבד"ק ביטשאטש ז"ל, דבמה שהנתבע מודה שחייב ואין עליו התדיינות כלל, מדינא א"צ רשות ב"ד. כי כעת אין כח ב"ד יפה, ורק מדת חסידות להודיע לב"ד והם יתנו לו תיכף רשות לגבות חובו בעש"ג =בערכאות של גויים=, עכ"ד. ועפ"ז אני נוהג כשאני רואה שהנתבע מודה על חובו אלא שהשמיט מלשלם, והתובע תבע בדא"ה. בכח טראטע, אני עושה פשר גם בלא רצון הצדדים להחזיר הוצאות כפי ראות העין. והגם שדברי הגה"ק הנ"ל אין להם ראי' בפוסקים, אבל לפי שבעוה"ר נחשב כהיתר לתבוע בדא"ה, ואין הב"ד נותנים כתבי סירובים, כדאי הוא הגה"ק לסמוך על סברתו. וגם נ"ל סמוכין לדבריו ממ"ש בכנה"ג בשם רש"ך, דאם כבר עמדו לדין בפני ב"ד, וחייבו את הנתבע לשלם וא"ר לשלם, יוכל לתבעו בדא"ה להציל את שלו גם בלא רשות ב"ד. וכ"ה בבל"י בסופו בקו"א לספרי עט"צ. וא"כ היכא דהלוה מודה לא גרע הודאתו מפסק של ב"ד, דא"צ רשות ב"ד.

וראה עוד עלון המשפט גיליון מספר 139 מאמר של הגאון הרב אברהם דרבמדיקר שליט"א.