דוד ובת שבע / סדר התפילה

שאלה:

שלום לכם

יש כמה דברים שלא ברורים לי לגבי דוד ובת שבע לפי מה שהבנתי דוד המלך אמר לאלוהים שעם ישראל אומרים בתפילות שלהם אלוהי אברהם אלוהי יצחק ואלוהי יעקב ואלוהי דוד הם לא אומרים(ממש גאוותן)ואז אלוהים אמר לו שאותם הוא ניסה ואותו הוא לא ניסה ואז דוד אמר לאלוהים תנסה אותי ואז היה המקרה של בת שבע לפי מה שהבנתי דוד לא חטא באשת איש שהרי הגמרא אומרת שכל מי שיצא למלחמה היה מגרש את הנשים שלו שמא הוא ימות ואשתו תהיה עגונה(כלומר שלא ידעו מה קרה לבעלה ואז היא לא תוכל להתחתן)ועל זה נאמר בגמרא כל האומר דוד חטא אינו אלא טועה אבל יש משהו שלא ברור לי לפי מה ששמעתי מרב מסויים לא יודע איפה זה כתוב דוד המלך התחתן עם בת שבע לפני שהוא היה איתה אם זה כך למה זה נחשב לו חטא?(דוד המלך אמר בעצמו שהוא חטא כך כתוב בספר שמואל והנביא אמר לו שאלוהים מחל לו על אותו חטא)ומה שעוד לא ברור לי זה איך דוד המלך אמר שעם ישראל אומרים בתפילות שלהם אלוהי אברהם אלוהי יצחק ואלוהי יעקב הרי הגמרא אומרת שאנשי כנסת הגדולה הם אלו שתיקנו את נוסח התפילות שאנחנו מתפללים(אנשי כנסת הגדולה היו כמה מאות שנים אחרי דוד המלך)

תשובה:

שלום וברכה

כוונת הגמרא שלפי גדרי ההלכה לא היה כאן חטא של אשת איש אבל לפי מעלתו של דוד עדיין הוא נתבע על כך שחשק באשה שהיתה אשת אוריה. צדיק נתבע תמיד מעבר למה ששאר כל אדם נתבע עליו, ולכן אף שידע ברוח הקודש שהיא מיועדת לו וכו', היתה כאן תביעה.

אנשי כנסת הגדולה לא המציאו דברים שלגמרי לא נודעו קודם, הרעיון להסמך על זכות אבות הוא ענין יסודי בתפילה, אלא שהם סידרו זאת בנוסח מדוייק וקבוע לדורות.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. מחילה אני חייב להגיב על מה שנכתב, דוד המלך הוא לא אדם כמוני וכמוך, אנחנו בעלי גאווה, הוא ממש לא.
    כמו הסיפור הידוע על האדמו"ר והחסיד – בקצרה, שניהם בירכו ואכלו תפוח, רק שהחסיד בירך כדי לאכול, בעוד שהאדמו"ר אכל כדי לברך.
    אותו דבר גם עם דוד המלך, אנחנו היינו מבקשים את זה בשביל גאווה, הוא ביקש את זה לשם שמיים.