חובת בן להורים גרושים לנהוג כמנהג בית אביו

שאלה:

שלום וברכה,
אבקש להתייעץ עם הרב.

זוג שהתגרש ולהם ילד (עדיין מתחת גיל בר מצוה).
אציין כי גם האב וגם האם הינם שומרי תורה ומצוות (חרדים)
ככל הנראה – במהלך שנות נישואיהם האשה נהגה כבעלה (לכל הפחות ברוב המנהגים) אך משהתגרשו – חזרה האשה למנהגי בית הוריה.

יש להדגיש כי הבן נמצא במשמורת משותפת וזמני השהות שווים. (כך שהוא נמצא 50% מהזמן אצל אביו ו 50% מהזמן אצל אמו)

כמו מי עליו לנהוג במקומות בהם המנהגים שונים? והאם זה תלוי בפרטים אלו או אחרים?

אודה מאוד אם הרב שליט"א יוכל לפרט בתשובתו את המקורות לפסיקה.

יישר כח ותודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

באופן כללי החיוב לנהוג במנהגי אבות אינו נוגע כלל למקום מגוריו. לצורך הענין, גם אם הוא נושא אשה ומקים בית לבדו, ויש לו אב ואם עם מנהגים שונים, הוא מחוייב לקיים את מנהג בית אביו, כך הוא הכלל במנהגים, ולכן אינני רואה סיבה במקרה זה שלא ינהג לפי מנהגי בית אביו. אדם רשאי לבטל מנהגי בית אביו רק במידה והוא עקר מגוריו למקום בו יש מנהגים אחרים, דבר שכמעט אינו מצוי בזמנינו, אולי רק בקהילות שונות בחו"ל.

מקורות:

ראה כאן שיעור יפה ורחב בענין זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה.
    לגבי המקורות שהרב כתב, אולי לא קראתי נכון, אך לא ראיתי שם מקור לגבי עדיפות וחיוב הבן לילך אחרי אביו ולא אחרי מנהגי אמו.
    האם יוכל הרב שליט"א בבקשה להפנות למקור כזה ?
    שוב תודה רבה!

  2. בכל הפוסקים שהובא דין זה תמיד מדובר על מנהגי אבות, זו הלכה פשוטה בכל הנ"ל. המנהגים תמיד נקבעים לפי האב ולא לפי האם, אדרבה, האם עצמה תמיד מחוייבת לקבל על עצמה את מנהגי הבעל.