הניח תפילין של יד של רש"י וראש של רבינו תם או להיפך

שאלה:

שלום וברכה רציתי לשאול אדם שהניח תפילין של יד של רבנו תם ותפילין של ראש של רש"י האם ברכתו ברכה לבטלה

תשובה:

שלום וברכה

להלכה תפילין של יד ושל ראש הן שתי מצוות נפרדות, כך שמה שהניח של רש"י יצא בו ידי חובת המצוה, אבל מה שלא הניח עדיין, עליו להניח, אמנם כמובן כשמניח פעם נוספת יניח שניהם יחד, כי כך צורת המצוה, ובפרט אם הניח בתחילה של ראש רבינו תם שלא יניח עכשיו של ראש לבד כיון שיש לנו אזהרה שכל זמן שתפילין בראש חוה שיהיו גם על היד ולכן תמיד תחילה מניחים על היד ותחילה חולצים של ראש.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' כו, ושם סי' כח סעי' ב.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. לפחות אם ספרדי הניח תפילין של יד של רש"י ותפילין ראש של רבנו תם, אין לו ברכה לבטלה.
    אם להיפך, אז אכן ברכתו לבטלה..
    ובאשכנזי, בכל מקרה יש ברכה לבטלה שהרי מברכים הם שתי ברכות, אחת לתפילין של יד והשנייה לתפילין של ראש

  2. לא מדוייק, ברכה לבטלה יש רק כאשר אשכנזי מניח של יד של רש"י, בשאר המקרים אין ברכה לבטלה.
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות תפילין סימן כו סעיף ב
    סעיף ב
    (ד') ב') אם אינו מניח אלא ד] של ראש לבד, מברך עליה ג'] על מצות תפילין לבד. הגה: (ב) ולדידן דנוהגים לברך בכל יום ב) שתי ברכות, מברך על של ראש ג} לבד שתי ברכות, ואם מניח ה] של יד לבד (ג) מברך להניח לבד, (טור).

  3. לא הבנתי, אם הניח יד של ר"ת וראש של רש"י ומברך להניח תפילין, ועל מצוות תפילין, אז הברכה הראשונה (להניח תפילין) לבטלה, כי אין מברכים על תפילין דרבנו תם.
    ברכת על מצוות תפילין אינה לבטלה כיוון שהיא על תפילין ראש של רש"י.

  4. הרמ"א פוסק שאדם שמניח רק של ראש, מברך שתי ברכות! וזה מה שהוא עשה, ומה שהפסיק בהנחת של יד ר"ת נכון שזה לא טוב, אבל עדיין אינו הפסק גמור להחשב ברכה לבטלה.

  5. אם הוא חשב לפתור בברכה הראשונה רק תפילין של יד, אז זה לבטלה, אם חשב גם על של יד וגם על של ראש, אז זה הפסק במעשה שבדיעבד לא מהווה הפסק, ויצא בתפילין של ראש.

  6. הוא לא חשב לפטור רק של יד, כי זה לא נכון, כל אדם שמברך להניח גם כשמניח רגיל רש"י מכוון שברכת להניח תחול גם על של ראש [אלא אם כן חושש למנהג הספרדים ועושה כצת רבי עקיבא איגר ולא נסתבך בזה עכשיו… זה לא המקרה כאן]