חשש לריבית דברים

שאלה:

לכת"ר שלום וברכה
לפני מספר שבועות אחד המתפללים בבית הכנסת ביקש ממני הלוואה של 300 ש"ח אמרתי שאין בעיה ואוציא כסף מזומן ואלווה לו, במהלך השיחה הוא הודה לי מאוד ואמר שהוא מאוד מעריך את זה ונתן לי מילים חמות של תודה וכו' .. אמרתי לו שאין צורך להודות וגם הסברתי לו את ההלכה שטוב יעשה הלווה אם כלל לא יודה למלווה .
הוא מצידו המשיך לומר מילים טובות ואף אמר לי שהוא כל כך מעריך ומוקיר אותי שגם אם אצטרך משהו באמצע הלילה אני אוכל להתקשר ולבקש ממנו עזרה …
מאז ב"ה עברו כמה שבועות והוא החזיר לי את הכסף , בזמן שמסר לי את הכסף שוב הודה לי ואמר כמה הוא מעריך וכו'..
למדתי בהלכה שטוב שהלווה לא יודה למלווה בשעה שמחזיר ההלוואה .
כשהוא הודה שתקתי ולחצתי לו יד .
1- האם בשעה שהלוותי לו את הכסף והודה לי ואף אמר שאם רק אצטרך משהו הוא תמיד מוכן לעזור יש בזה חשש ריבית דברים ?
2- האם בשעה שהחזיר לי את הכסף והודה לי ואני שתקתי גם כי הבנתי שזה לא כל כך יעזור אם אומר לו משהו כמו לא להודות וגם כי זה היה במהלך שיעור של הרב בבית הכנסת ולא רציתי להתחיל שיחה וכו' יש בזה חשש לריבית חס ושלום ?
3- אני מניח שמותר לי לכתחילה להשתמש בכסף שהחזיר לי ללא חשש , האם נכון ?

תודה לכבוד הרב וכל הברכות

תשובה:

שלום וברכה,

האיסור של ריבית דברים זה איסור של הלווה, אם המלווה עבר ברחוב והלווה בירך את המלווה המלווה לא עבר איסור, ובפרט אם לא השיב לו והתרה בו שלא ישבח אותו.

בכל מקרה מותר לך להשתמש בכסף, הכס הוא שלך שקיבלת כדין.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה לכבוד הרב
    כבודו כתב ובפרט אם לא השיב לו על הברכות והתרה בו שלא ישבחו ..
    רק מבקש לוודא שהבנתי – בזמן שהחזיר לי את הכסף , שוב שיבח אותי אני חייכתי עד כמה שזכור לי ולחצתי לו יד כפי שכתבתי זה היה במהלך שיעור תורה בבית הכנסת וכן לא התרתי בו .
    כוונת הרב שגם כך זה בסדר ?
    תודה על המענה וכל הברכות