ברכה על אכילה לצורך נקיון

שאלה:

שלום וברכה
אכלתי ממרח על קרקר, וסיימתי וברכתי על המחיה, ואח"כ שמתי לב שנשאר לי מעט ממרח על האצבע. האם מותר לי ללקקו בלי ברכה, או שגם עליו צריך לברך?
(מדובר כשאף אחד לא רואה, ואין בעיה של דרך ארץ)
לכאורה ראיתי הלכה באתר, שמי שנשאר לו בפיו מעט מזון, מותר לו לבלוע אותו ללא ברכה, מפני שאינו מכוון לאכילה אלא לנקיון. האם ה"ה כאן?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אין קשר, כאן זה לא בפה, ואין לטעום מאכל ללא ברכה. אמנם נכון שגם לברך כשאין הכוונה לאכילה זה גם לא נכון, כי לכאורה זה תלוי במחלוקת לגבי מטעמת:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רי סעיף ב:

הטועם את התבשיל אינו צריך לברך עד רביעית, ואפילו אם הוא בולעו; וי"א שאם הוא בולעו טעון ברכה, ולא פטרו את הטועם אלא כשחוזר ופולט ואז אפילו על הרבה אינו צריך ברכה. הגה: וספק ברכות להקל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא דייקת… דינו כדין טעימה פחות מרביעית שלא למטרת אכילה, שנחלקו בה הפוסקים אם יש לה דין מטעמת, וממילא זה נכנס כאן לספק ברכות ויש להמנע.