ברכה על Fainá

שאלה:

שלום רב,
יש אוכל מוכר יותר בדרום אמריקה באורוגואי ארגנטינה.. שנקרא Fainá (פיינה) זה עשוי מקמח חומוס מעורבב עם מים ושמים ואפוי, איזה ברכה אומרים? שהכל או האדמה?
תודה מראש

תשובה:

כיון שהחומוס טחון וזה קמח, הברכה היא שהכל.

בתיאבון.

שולחן ערוך אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רח סעיף ח:

על פת דוחן ופליז"ו או של שאר מיני קטניות מברך שהכל ואחריו בורא נפשות. הגה: העושה תבשיל משאר מיני קטניות, אם נשארו שלמים, וטובים מבושלים כמו חיין, מברך בורא פרי האדמה; ואם נתמעכו לגמרי או שאינן טובים מבושלין כחיין, מברך שהכל (וכן פירש הב"י דברי הטור).

משנה ברורה על שולחן ערוך אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רח סעיף ח: (לג) על פת דוחן וכו' – דאף דהם פרי אדמה וע"י שנעשה פת אישתני למעליותא מ"מ כיון דעי"ז יצא מתורת פרי אין יכול לומר פרי האדמה והמוציא אין מברכין אלא בה' מינים ולכן מברכין שהכל ואפשר לומר עוד טעם מפני שאין דרך אכילתו בכך שאין דרך לעשות פת מזה ע"כ יברך שהכל. והנה לפי טעם זה במדינות שדרכן לעשות פת מטערקע"שי וויי"ץ לכאורה ברכתן בפה"א כיון שדרכן בכך [פמ"ג] אבל בתשובת ח"ס סימן נו"ן מסיק דבכל מקום אין מברכין בפה"א מטעם דלא נטעי אדעתא דהכי אלא לעופות ופטום אווזות וע"ד הדוחק בני אדם עושין מהן פת ואין זה עיקר פריין ואין לברך עליהן בפה"א ע"ש אך מסתפק שם דאולי הוא בכלל אורז שברכתו על הפת ועל התבשיל הוא במ"מ וע"כ הנכון לכתחלה שלא יאכלם אלא תוך הסעודה: