ברכת הריח על לימון

שאלה:

שלום רב,
האם כשאני מריחה לימון (למשל כשיש לי בחילות) או כשאני שמה בושם ומריחה ממני/או מאחר עליי לברך ברוך מיני בשמים?
תודה ויום טוב

תשובה:

שלום וברכה

הברכה על לימון היא הנותן ריח טוב בפירות ולא בורא מיני בשמים, רק יש לשים לב, שכיון שמדובר בפרי הראוי ומיועד לאכילה, הברכה היא רק כאשר לוקחים אותו על מנת להריח, אבל אם לוקחים לאכול וגם מריחים דרך אגב – אין ברכה, ולכתחילה כדאי להמנע מליטלו על מנת להריחו, כיון שלדעת הגר"א דבר שמיועד לאכילה אף פעם לא מברכים עליו וכדאי לחוש לדבריו.

על בושם אין לברך גם כי כבר אין בו ממשות וגם בגלל שהריח הוא מחומר כימי ולא טבעי.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רטז סעי' ב ובביאור הגר"א וכף החיים שם.