ברכות וקדושה בתוך השינה / המתנה לציבור לגאל ישראל וישתבח

שאלה:

שלום רב לכבוד הרבנים האהובים,

(1)רציתי בבקשה לברר באשר לברכות וקדושה שנאמרים מפי בזמן שינה. לעיתים שאני שח בזמן שינה, האם ברכות שנאמרות בשם ומלכות א/או קדישים הן ברכות לבטלה שצריך להצטער עליהן? והאם אדם השומע ברכות שכאלו של אדם היושן מחויב לענות?

(2) בבקשה שאלה נוספת. במהלכה של איזושהי מתפילות השחרית שלי (בבית כנסת אשכנזי/חב"ד), אחד הגבאים ת"ח עבר בציבור למנות שיש מספיק מתפללים שסיימו את הפסוקים שאחרי קריאת שמע, הוא הגיע אלי ובדיוק שנישקתי את תפילין של ראש בברכת גאל ישראל וניצבתי בהיכון לשמונה עשרה, הגבאי נהם וציקצק לדבר שגוי מצידי. מכאן שאני רוצה לדייק בפעולותיי,
א) האם עלי להמתין לש"ץ למשל שהוא יקדים אותי בברכת ישתבח ובברכת גאל ישראל, או שמא זה דווקא כפי שאני נוהג להזדרז ולהקדים את הש"ץ ואז להרהר אמן לברכתו (כספרדי)?

ב) האם אותו כנ"ל ליוצר המאורות ואוהב את עמו ישראל – (כמובן עם המתנה שישלים את הראשונה ואז להזדרז להקדימו בשניה)?

תודה רבה לכם
🙏🏻

תשובה:

1. לא צריך להצטער ואין לענות, זה כלום. אשריך שאתה חולם דברי קדושה…

2. יש להמתין ולא לומר סיום ברכת גאל ישראל, כדי לסמוך גאולה לתפילה, בשאר ברכות אדרבה יש להקדים את הש"ץ כדי שתוכל לענות אמן אחר ברכתו.