תשלום ללא מע"מ

שאלה:

בס"ד

שלום הרב, רציתי לשאול,
האם תשלום בשחור ללא מע"מ וקבלה, היא עבירה על ההלכה?
מצד החוק וודאי שזה אסור, אבל אני שואל מבחינה הלכתית אם למשל קניתי ארבעת המינים או תפילין או סוכה ושאר מצוות ב-"שחור" האם יוצאים בהם ידי חובה? האם מותר לברך על המצווה?

ראיתי פעם שרב אחד כתב שדינא דמלכותא דינא, ואסור לעשות כך גם מצד ההלכה. וסיכם שבדיעבד יוצאים במצווה ידי חובה אבל אסור לברך, כי זה כמו לנאץ או משהו כזה.

מה ההלכה בהקשר זה, והאם מותר לברך ולצאת ידי חובה במצווה, למרות שאני לכתחילה בוחר לשלם למוכר בשחור כדי לשלם לו פחות כסף.

תשובה:

שלום וברכה,

חיוב תשלום מע"מ מוטל על המוכר ולא על הקונה. ולכן גם לשיטות שיש דינא דמלכותא דינא בארץ ישראל ויש חיוב לשלם מיסים, זה לא קשור לקניין של הקונה אלא המוכר צריך להפריש מס אחרי המכירה, ואם המוכר לא הפריש מס זה לא קשור לקניין של המוכר, וגם אם הקונה הסכים לקנות ללא קבלה כדי שהמוכר ייפטר ממס, זה לא קשור לגוף הקניין, אלא חיוב חיצוני על המוכר לשלם מס. ולכן אדם שקנה בשחור הקניין הוא קניין טוב ומועיל ויכול לברך על הד' מינים לכתחילה.

בהצלחה.