לעז ממזרות על הילדים

שאלה:

בס״ד
שלום כבוד הרב,
כאשר מוציאים אישה מבעלה בגט יש את הטיעון שלעיתים לא לעשות זאת כדי לא להוציא לעז ממזרות על הילדים. מה הכוונה בלעז ממזרות על הילדים? האם הלעז יכול להביא לכך שהם באמת ייאסרו בקהל ישראל משום הלעז? האם הלעז יכול להפוך לאיסור ממשי של הילדים להתחתן ברבנות? הלעז יכול להפוך אותם לבאמת ממזרים? מהו בפועל הלעז בימינו?

תשובה:

שלום רב,

הלעז כשמו כן הוא. כלומר, אילו האישה באמת זקוקה לגט כדי להשתחרר מבעלה הראשון, ברור שיש בעיית ממזרות עם הילדים שנולדו מהשני. כמו כן אם היא זקוקה לגט מחמת הספק, אז הילדים גם הם ספק ממזרים. הלעז לא רלוונטי במקרים כאלה משום שאז כאמור, זה ממזרות אמיתית או מספק. להעז שייך כאשר מעיקר הדין האישה אינה זקוקה לגט, אלא מחמת או חששות משום חומרת איסור אשת איש או שיש סיבה מדרבנן לא יאמרו שאישה יוצאת בלי גט, אז יכול להיות שיש רלוונטיות אם יש לאישה ילדים שהם עשויים להיפגע מחמת הלעז שיהיו שיאמרו שהם ממזרים שהרי עובדה היא שאמא שלהם קיבלה גט מבעלה הראשון לאחר שהם נולדו מהשני. אבל אין משמעות אמיתית ללעז הזה, כלומר, שבגלל הלעז יפסקו שיש להם בעיית ממזרות אמיתית. לעז משמעותו שאנו חוששים שיצא עליה קול שילדיה הם ממזרים, לא שהדבר אמת אלא שכך יצא עליה הקול ויפגם שמם, בדיוק משום שאנשים לא ידעו שהגט ניתן רק בגלל חששות כלשהם. אבל אנו יודעים שאכן הגט ניתן רק משום חששות.