תפילה עם חולה בהזכרת שם ה'

שאלה:

שלום וברכה,
לצערי אמו"ר במצב לא פשוט ואנחנו מתפללים עליו רבות. ותהיה ברשותכם השאלה והתשובה לרפואתו של אברהם מנחם שלמה בן נפתלי מאיר.
מצבו מעורר כל מיני שאלות הלכתיות וברשותכם אעלה כאן אחת מהן.
היה ואני מתפלל איתו למשל תפילת שחרית שכבר התפללתי בעצמי באותו היום. האם מותר לי לחזור מילה במילה על התפילה בכדי שישמע ויתפלל או שבכך אני מסתכן בנשיאת שם ה' לשווא? אציין שאני לא יכול "לחתום" על כך שהוא מתפלל איתי את כל המילים.

תשובה:

שלום וברכה

אם במצבו הוא נזקק לכך, ובלי שתזכיר שם ה' הוא לא יזכור לומר, והוא מנסה לברך את הברכות כראוי, זה בודאי לא גרע מקטן שמותר ללמדו כך לברך ואפילו שלא בזמן הברכה. ומה שאסרו בגדול הוא רק בגלל שאינו נזקק לכך.

רפואה שלמה ובשורות טובות.

מקורות:

משנה ברורה סימן רטו

(יד) לבטלה – ר"ל שלומד הרב עמהם הברכות שלא בזמנן אפ"ה מותר להזכיר שם השם ואפילו הרב יכול להזכיר השם כדי ללמד להתינוק הברכות שהרי ע"כ אנו צריכים ללמוד עמהם כדי לחנכם בלימוד התורה ובקיום המצות (וכמו דכתיב ולמדתם אותם את בניכם וגו') ודוקא עם התינוק מותר להזכיר את השם אבל גדול בשעה שלומד הברכות בגמרא אומר בלא הזכרת השם ורק כשלומד הפסוקים הנזכרים בתלמוד רשאי לאומרן כמו שהם כתובים עם הזכרת השם: