הנחת מאכל על הפלטה על גבי מתקן "שבתא"

שאלה:

רשת ששמים על גבי הפלטה שנקראת שבתא . האם ניתן להניח עליה מרק קר מהמקרר?

תשובה:

שלום וברכה

הגבהה על הפלטה – יכול להיות שבתא יכול להיות סתם צלחת הפוכה, מועילה רק למאכלים יבשים לגמרי המבושלים כל צרכם, כמו שניצל או פשטידה, לא מרק או כל דבר אחר לח, משום שבדבר לח יש בישול אחרי בישול. ואסביר: בנוגע להנחה על הפלטה שיש ני נדונים שאין ביניהם קשר, יש איסור בישול שהוא אחד מל"ט אבות מלאכה האסורות בשבת, ולענין זה לא מועילה שום הגבהה, מה שיש בו איסור בישול אסור להביאו לחום שהיד סולדת בו או יכול להגיע לידי כך. ויש איסור חזרה, שאומר שגם דבר שכבר מבושל כל צרכו ואין בו איסור בישול, אסור להניחו על מקור חום באופן שנראה כמבשל, לענין זה מועילה הגבהה שכיון שהיא מפחיתה חום היא מהווה גילוי לכך שלא עוסקים כאן בבישול אלא בחימום מאכל מבושל.

כאמור, במרק קר הבעיה היא לא רק חזרה אלא גם איסור בישול ולכן זה לא מועיל.

מקורות:

שו"ע סי' שיח סעיף ד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    בהמשך לתכתובת עם השואל.

    רציתי לחדד עבורי בצורה מעשית ברשותך,
    האם חימום תבשיל קציצות ברוטב או דגים ברוטב, מהמקרר לפלטה, בבוקר השבת מהווה בישול?

    (בין אם הפלטה עודנה כבויה ובין ונדלקה כבר עם השעון)

    תודה רבה וחודש טוב ומבורך

  2. בענין זה של מאכל שרובו יבש ומיעוטו רוטב יש כידוע מחלוקת, דעת רוב פוסקי זמנינו והמשנה ברורה בראש וכמוהו פוסקי זמנינו הגרש"ז אויערבך הגריש"א, בעל שבט הלוי ועוד, שהעיקר להלכה לאסור באופן זה להניח ויש לחשוש לבישול, הגר"ע יוסף נקט בענין זה לקולא.

  3. אם זה לא יכול להגיע לחום שהיד סולדת, אם זה יכול להגיע אפילו יוריד קודם יש גזירת הפשר. אבל שים לב שחום שהיד סולדת זה 45 מעלות זה לא יהיה מרק טעים וראוי לאכילה…