שבת. הנאה מיהודי שהגיע באופן שחילל-שבת.

שאלה:

יהודי-שאינו-דתי-עד-כה,
-לחלוטין-שלא-ביוזמתי:
נסע-ברכב במהלך-השבת,
-והגיע לדירתי,
כדי להיפגש איתי.
-האם מותר לי
להכניס אותו לדירתי,
ולתת לו שתיה-ומזון, ומיטה-לשינה,
ולהציע לו להשאר
אצלי למשך כל-השבת,
-אבל אסור לי לדבר איתו,
-על דברים שמעניינים
רק אותי ולא אותו ?
-כי כל ההיתר להנאה
במפגש הזה
הוא רק כדי שהוא לא יחלל שבת עוד יותר בכך שיעזוב ויסע שוב פעם ברכב במהלך-השבת ?
ואם האורח הזה שחילל שבת הוא בן-של מי שמארח אותו, נמצא שבמצב כזה
האב צריך לכבד את הבן,
ובמקביל לנסות שהבן
לא ירצה לכבד אותו,
כי אז האב יהנה-בשבת
ממעשה-שנעשה
-באיסור-בשבת ?

תודה,

תשובה:

לדבר איתו או להעזר בו במשהו זה לא נחשב הנאה ישירה ממעשה שבת, אבל נכון הדבר שיש להציע לו להשאר עד מוצאי שבת כדי שלא יחזור ברכב בעיצומה של השבת.

ברכה והצלחה

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. "לדבר איתו או להעזר בו במשהו זה לא נחשב הנאה ישירה ממעשה שבת".
    -קיים לזה מקור ?
    -מה החילוק בין זה
    לבין רדיו שיהודי משדר ?

    תודה,

  2. ברדיו החילול-שבת
    לא קוים עבורך-ספציפית.
    ברדיו קיים ספק
    אם באמת קוים חילול-שבת
    כי קיימת אפשרות,
    לפחות-תאורתית,
    -כן-להעזר בטכנולוגיה-מתאימה שאינה עוברת על ל"ט מלאכות. -או שאתם מכירים בוודאות
    שאין-כזאת-טכנולוגיה-בדורנו,
    וגם לא תהא בעתיד-הקרוב,
    -בכל תחנות הרדיו?

    לעומת-זאת
    בביקור-אורח
    זה כן-נעשה-עבורך-ספציפית.
    גם אם הרכב של האורח
    הינו רכב-כוננות-שבת-מיוחד,
    -שאינו מחלל-שבת
    מבחינת-הטכנולוגיה,
    -הוא עדיין עובר תחום-שבת.

    תודה,

  3. זה לא רלוונטי אם זה נעשה ספציפית בשבילך, כל עוד זה נעשה על ידי יהודי, או על ידי גוי שעושה עבור יהודים, ואין כל אפשרות תיאורטית לשדר בלי חילול שבת גמור.

  4. שלום לכבוד הרב, תודה על התשובה המחכימה לשאלה חשובה זו.

    כמוכן גם פניה לכבוד השואל רבי אלון, נהנה מאוד משאלותיך באתר, מזהה אותן לפי תוספת המקפים שאתה מחליף לעיתים על חשבון המרווחים הסטנדרטיים, זה קצת מטריח לקרוא אבל הסקרנות לשאלותיך משתלמת. אם תצליח להשיב על קנם את המרווחים האהובים, אהנה עוד יותר.

    ב"ח ידידכם באתר!