לצורך מכירה האם מותר לומר מחיר נמוך ואז..

שאלה:

שלום,
האם מותר למוכר אנתיקות לומר "זה המחיר שלו כך וכך וזה כך וכך ", או לשים פתקים על המוצר "נמכר" כביכול במחיר נמוך, אע"פ שכל מה שהוא עושה זה רק לצורך מכירות, שיראו שיש לו מחירים טובים, כך לכאורה אנשים יקנו ממנו דברים אחרים במחשבה שהחנות הזאת ממש זולה.

ומה הדין אם החנות נמצאת בחו"ל באיזור של גויים ומה הדין אם נמצאת בישראל?

ועוד שאלה אחת, מתי בדיוק אנחנו אומרים גנבת דעת הבריות, שהיום במכירות אם לא תעשה "קידום מכירות" כגון שאתה רושם שהחנות עושה מכירת חיסול לפני סגירה אע"פ שאין בכוונתה לסגור אלא שהכל לצורך קידום המכירות. אז מתי ההגדרה של גניבת דעת הבריות ומתי לא?

תשובה:

שלום וברכה,

גנבת דעת אסורה בין בגוי ובין ביהודי, ולכן אסור לפרסם מידע מוטעה. ואסור למוכר לכתוב מחירים על מוצרים כאשר המחירים הם לא נכונים ובכוונתו רק להטעות. אבל אם המחירים הם נכונים והוא רוצה להראות שהוא מוכר בזול – מותר לו, כיון שהמידע הוא אמיתי. וכן אסור לכתוב על המצרים "נמכר" כאשר המוצר לא נמכר וכוונתו רק להטעות. אבל המוצר אכן מכור ורוצה להראות שיש לו ביקוש – מותר לו לעשות כן.

הכלל בזה כל מידע שגוי אסור לפרסם, ומידע אמתי מותר לפרסם.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן רכח.