מתווך שמנע את העסקה

שאלה:

מתווך ללא בלעדיות, שסגר עם קונה פגישה עם הבעלים לקניית הדירה, והיה ברור שהעיסקה תתקדם.
וביום הפגישה המתווך ניסה לקנות את הדירה לעצמו למרות ההתחייבות לשמש רק כמתווך בעיסקה, ומיד הקונה פנה לבעלים לעקוף את המתווך היות ואין לו 'בלעדיות' והמתווך כבר לא מתווך היות ולא עושה את עבודתו אלא רוצה את הדירה לעצמו.
האם חייב לשלם לו דמי תיווך?

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שהציע ללקוח ולאחר מכן פעל כדי למנוע את הליך העסקה, משום שרצה למכור לאחר כדי להרוויח יותר או משום שרצה לקנות לעצמו לא זכאי לדמי תיווך, ואף לא כמתחיל, משום שביטל את הפעולה שעשה והצדדים היו צריכים לפעול בעצמם לביצוע העסקה. ולכן אם המתווך רצה לקנות לעצמו ומנע את הקונה מלקנות את הדירה, לא חייבים לשלם לו דמי תיווך.

בהצלחה.

מקורות:

ספר תיווך ושידוך בהלכה עמוד טז.