צילום כנסיה שאינה פעילה

שאלה:

הגריש״א (שו״ת אבני ישפה ח״א סי׳ קנ״ג כנף ד׳) הורה שאין להסתכל על כנסיה מבחוץ משום ׳הרחק מן הכיעור׳, ומסתמא ה״ה לצילום.
האם דין זה אמור גם לגבי כנסיה שאינה פעילה?
אם מותר: במידה ועדיין יש על הכנסיה (שאינה פעילה) צלבים, האם מותר לצלם את הכנסיה ואח״כ למחוק מהתמונה את סמל הצלב (בעריכת התמונה)? [השאלה היא אף שלא לפי פסק הרמ״א (יו״ד סי׳ קמ״א) עפ״ד הראבי״ה (הו״ד במרדכי פ״ג דע״ז) שהצלב הוא לזכרון ואינו נקרא צלם].

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהנושא הוא הרחק מן הכיעור ולא איזו הלכה מוגדרת בעלת מאפיינים הלכתיים שיש בהם שקלא וטריא, הכל לפי הרגשה, ולפי הרגשתי ברור שאין כל הבדל, בסופו של דבר שם עבודה זרה עליה, ואתה בעצם מצלם כאן בית של עבודה זרה, זה מה שאתה מנציח וזה מה שתספר לכל מי שישאל אותה מה הבנין היפה הזה…

יש הרבה נופים מדהימים שנתן לנו ה' יתברך, נצלם אותם ונפאר בהם את שמו הגדול הגיבור והנורא.