האם יש לבעל זכות מסויימת בכל הכסף של אשתו?

שאלה:

שלום וברכה
ראיתי בהלכה (רמב"ם הל' אישות כב,כא) שכספים שזכתה בהם האשה, כגון במתנה, או שירשה, ואפילו אם נתנו לה מטלטלין – אמנם הם של האשה, אך הבעל זכאי בפירותיהם. ולכן מותר לו לקנות בהם קרקע, והוא אוכל הפירות, לכאורה אפילו בעל כורחה של האשה.
האם זה כך בימינו?
למעשה:
1) אשה נשואה שירשה כמה מיליוני שקלים, האם רשאי הבעל לקחת אותם בעל כורחה של האשה ולקנות בהם דירה מפוארת ולהשכיר אותה, והוא יזכה בדמי השכירות?
2) אשה שקיבלה מתנות מחברותיה ליום הולדתה, תכשיטים בשווי עשרות אלפי שקלים, האם רשאי הבעל לקחתם ולמכור אותם ובכסף הזה לקנות חניה בת"א ולהשכיר אותה במחיר שנתי, וכסף השכירות יהיה שלו?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

בוודאי ההלכה לא השתנתה יש עשרה חיובים שהבעל חייב לאשתו וכנגדם יש לו ארבע זכויות בנכסי האשה.

שולחן ערוך אבן העזר הלכות כתובות סימן סט

סעיף א

 כשנושא אדם אשה מתחייב לה בעשרה דברים, וזכה בה בד' דברים,  אפילו לא נכתבו.

סעיף ב

 אלו הן העשרה דברים: מזונותיה, וכסותה, ועונתה, ועיקר כתובתה, ורפואתה, ולפדותה אם נשבית, וקבורתה, ולהיות ניזונת מנכסיו ויושבת בביתו אחר מותו כל זמן אלמנותה, ולהיות בנותיו ניזונות אחר מותו עד שיתארסו, ולהיות בניה הזכרים ממנו יורשים כתובתה יותר על חלקם בירושה שעם אחיהם.

סעיף ג

אלו הם הארבע: מעשה ידיה, ומציאתה, ופירותיה, וירושתה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. כתוב שהבעל זוכה בפירותיה – פירושו של דבר שיש לו זכות בפירות של הכסף שיש לאשתו, ולכן כל כסף שקיבלה בירושה או מתנה הפירות של הכסף [ההכנסות שמגיעים בגלל השקעת הכסף] שייך לבעל.

  2. אסור לאשה לקחת כסף מבלי רשות בעלה אלא באופנים שהכסף שייך לה, אבל כסף ששייך לבעלה אסור.
    אם מדובר בדברים שבעלה חייב לתת לה לפי הלכה יכולה לקחת מכספו.