ברכה על אורז / מקלוני אורז / אטריות אורז

שאלה:

שלום כבוד הרב,
השתוממתי לראות 3 תשובות שונות מ-3 רבנים פוסקים שונים על שאלה הלכתית, כיצד אדע איזו התשובה היא הנכונה ?
השאלה : מה מברכים על איטריות אורז ?
הרב הראשון אמר – מזונות, הרב השני אמר – שהכל, הרב השלישי אמר – אדמה.
מי צודק ?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

אנסה להסביר מעט:

לברך אדמה בודאי אין צד כזה, מי שכתב זאת אינו מכיר את המוצר ואת דרך עשייתו, הנושא הוא האם לברך מזונות או שהכל. וההסבר הוא כך, באופן עקרוני בכל מוצר למעט דגן, אם הוא נאכל בצורתו בטבעית יש לו את הברכה שלו, ואם הוא טחון ברכתו נעשית שהכל. למשל, תפוח עץ נברך עליו בורא פרי העץ, מחית תפוחים נברך עליה שהכל. בדגן, כאשר הוא טחון ונעשה קמח וממנו מבשלים או אופים, יש ברכה מיוחדת בורא מיני מזונות.

אורז, למרות שאינו מחמש מיני דגן, נקבע בפוסקים שלאור חשיבותו יש לברך עליו מזונות, וממילא גם אם טחנו אותו ועשו ממנו אטריות – מקלוני אורז, עדיין הברכה היא מזונות. אלא שיש נדון בפוסקים מה נקרא אורז בלשון חז"ל, האם האורז שלנו היום, או מה שאנחנו קוראים היום דוחן. מחמת הספק, יש שמברכים על כל אורז שהכל, ככל ספק בברכות הנהנין, כך פסק המגן אברהם בסי' רח ס"ק ט בשם השל"ה הק', אולם המנהג הרווח כפי שהובא במשנה ברורה שם ס"ק כה ובשער הציון שם בשם כמה פוסקים, לברך על האורז מזונות, וממילא לפי מנהגנו זה, דינו כדגן גם לענין זה שכאשר הוא טחון ברכתו לא משתנה ועל מקלוני אורז או אטריות אורז – מברכים מזונות. אבל כאמור לברך אדמה ודאי אין צד.

מקורות:

ראה שערי הברכה בערכו.

הצטרף לדיון

תגובה 1