קבלן שהתנאי עם חשמלאי לגבי התשלום

שאלה:

שלום רב,
רציתי לדעת מה הדין במקרה בו קבלן בניין חתם עם לקוח על חוזה לבנייה של מבנה. ולאחר מכן חתם עם חשמלאי על חוזה לביצוע עבודות החשמל במבנה, אולם הוסיף שם תנאי גב אל גב, המטיל את כל מחויבויותיו של הקבלן עפ החוזה בפרק החשמל על החשמלאי, וגם לגבי התשלום, רק שהלקוח ישלם לקבלן, הקבלן ישלם לחשמלאי. לימים, הלקוח לא שילם לקבלן עקב מחלוקת שפרצה בינהם אשר אינה קשורה לעבודות החשמלאי. הקבלן אומר לחשמלאי, חתמת על תנאי גב אל גב, ואתה נטלת איתי ביחד את הסיכון שהלקוח לא ישלם, הלקוח לא שילם לי ולכן לא אשלם לך. האם צודק הקבלן בטענתו?

תשובה:

שלום וברכה,

שאלה זו נראית מורכבת ולא ניתן לענות מבלי לשמוע את הצדדים ולראות את החוזה. אני יכתוב רק ראשי פרקים אבל ודאי שלא ניתן להסיק מסקנה הלכתית.

אם היה חוזה שהקבלן ישלם רק אם הלקוח ישלם לו, הרי תנאי שבממון, ולא חייב לשלם אלא אחרי שהלקוח ישלם. ולכן צריך לראות בדיוק את הנוסח בחוזה. גם אם יש בחוזה תנאי, אבל אם אי התשלום של הלקוח הוא בגלל הקבלן – לכאורה חייב הקבלן לשלם כיון שהחשמלאי הוא פועל של הקבלן והקבלן אשם בעיכוב התשלום, ולכן עליו לשלם מכיסו.

בהצלחה.