ברכה על בצק של לחם הממולא גבינות

שאלה:

שלום רב,
מה מברכים על מאפה מבצק של  חלה. המאפה ממולא בגבינות, סוג של בורקס מבצק שעושים ממנו חלה.
בנוסף, מה זה אומר לקבוע סעודה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהוא מלא בגבינות ורגילים לאוכלו סתם כך ולא לשם שובע, כגון שהם קטנים, ברכתו מזונות.

ונבאר: במגן אברהם והט"ז נחלקו בסוף סימן קסח האם מה שכתב השולחן ערוך שבצק שממולא בדבש ושקדים וכדומה ברכתו מזונות, זה דוקא בדוגמא זו של מיני מתיקה, שזה דבר שכלל לא נאכל לשובע, או גם כאשר זה ממולא בבשר או גבינה. לדעת המגן אברהם, ככל שזה בצק של לחם, הגם שהוא ממולא בבשר או גבינה ברכתו המוציא גם כאשר אוכלים כמות מועטה, כיון שהוא נאכל לשובע. אולם הט"ז שם חולק וסובר שברכתו מזונות. המשנה ברורה הכריע, שכאשר מדובר בבורקס קטנים, שניכר שזה יותר לנישנוש ולא לשובע, הברכה היא מזונות, ואילו כשהם גדולים זה כבר דבר שאדם אוכל במקום ארוחה ואז הברכה היא המוציא כמו לחם.

אולם חשוב לדעת, שגם מיני מזונות כאלו, אם אוכלים מהם כמות רבה, כשיעור ארבע ביצים [בין 200 סמ"ק ל-400 סמ"ק – שיטות שונות ורצוי לא להכנס לספק זה, ויש אומרים כמות שאדם רגיל לאכול בתור ארוחה], אז יש להתייחס אליהם כאל לחם ממש, ליטול ידים לברך המוציא וברכת המזון.

מקורות:

ראה סי' קסח סעי' ו גדרי קביעות סעודה.