ריבית בהחזרת פרוסות עוגה

שאלה:

שכנה ביקשה בקבוק שמן, להכין עוגה,
למחרת החזירה , בתוספת כמה פרוסות עוגה.
ודאי ריבית?!
שמעתי כך, ומה דעתכם?
דאי לא רבית, אלו יחסי שכנות טובה.

קציצה ודאי לא היתה כאן. ולא היית מרגיש מרומה אם לא היית מקבל פרוסות עוגה.

אז למה היא נתנה? מפני שהיא רוצה שתשמרו על קשר כזה קרוב, שבשעת חוסר תוכל לפנות אליכם וכן אתם לפנות אליה בנצרך לכם, וכדי לשמח אתכם הוסיפה פרוסות עוגה

כבר אמר הגרשז"א שלומר תודה אחרי שקבלת הלוואה ממישהו זה לא רבית דברים זה להיות בן אדם!
(יש מקורות?)

תשובה:

שלום וברכה,

לתת פרוסת עוגה בזמן הפירעון של הבקבוק שמן הרי זה איסור ריבית מאוחרת. ואם הוא נותן שלא מחמת ההלוואה – וגם ללא ההלוואה היה נותן את הפרוסת עוגה – מותר. ויש מחמירים גם בזה. אבל אם זה מחמת ההלוואה מכניס גם פרוסת עוגה – אסור. ראה שו"ע סימן קס סעיף ו ובנו"כ שם.

לגבי אמירת תודה הגרש"ז בתחילה התיר אבל חזר בו ואסר את הדברים. אבל יכול לומר תודה אחרי הפירעון.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הרב וייס כתב, לגבי אמירת תודה למלווה
    " אך אף שדברי טעם הם הדברים הללו לא נתקררה בהם דעתי.
    והנראה עיקר בזה לפי המבואר לעיל דכל שאין בו הפלגה יתירה אלא הבעת תודה והכרת הטוב כמקובל בדרכי הנימוס אין בו איסור כלל, וכך גם בנידון דידן, לענ"ד אסור לתת למי שהלוה כסף אפשרות להנציח שמות נפטרים לעילוי נשמה או לברך אנשים דכל כה"ג הו"ל כאילו קיבל דבר ערך מהלוה, אבל כל שאין בו אלא תודה למלוה ובלעדיו הו"ל המלוה כגס רוח וכפוי טובה, אין בו איסור כלל." עד כאן דבריו

    נראה ברור , שדרך העולם, שאם מביאים,משהו משמעותי, להכנת עוגה [בקבוק שלם]

    אז מחזירים כמה חתיכות עוגה.

    לא?

  2. יש הבדל בין לומר תודה שע"ז יש שאמרו שמותר משום שלא לומר תודה זה חוסר נימוס. אבל לא להחזיר עוגה זה לא חוסר נימוס וקשה להתיר את זה.