ברכת על הצדיקים

שאלה:

לדעה שביטחון זה לקבל את כל מה שהשם עושה לנו כי מבינים שהוא עושה הכי טוב גם אם זה לא נראה כך- אני מבין את המילים "ושים חלקנו עמהם" כלומר שנהיה בוטחים בו. אבל איך לפרש את ההמשך "ולעולם לא נבוש כי בך בטחנו"?- הרי אי אפשר לפרש "לא נבוש" שתעשה לנו טובות "כי בך בטחנו" שתעשה לנו טוב- כי כאמור מדובר בבטחון שהשם עושה הכל לטובה!

תשובה:

לא כל כך הבנתי את דבריך, אומר לך מה הכוונה הפשוטה במילים אלו: ושים חלקנו עמהם – למרות שאנחנו לא ראויים ולא במדרגתם, אנחנו מתפללים להיות נכללים עמהם, לפעמים כאשר באים כציבור זוכים לזכויות מעבר למגיע, מעצם זה שאנחנו חלק מציבור ראוי כזה. וזו אגב סגולת תפילת הציבור על פני תפילת יחיד, שנדונים כולם יחד ולא כל אחד בדקדוק על פי המגיע לו.

ולא נבוש כי בך בטחנו – במידה והקב"ה יעניש אותנו על חטאינו, יש קצת חילול ה' מכך, שהרי מה אנשים שרואים זאת יגידו? שאין כל תועלת בכל עבודתנו וכביכול חלילה אין מנהיג לעולם, ועל כך התפילה, שיהיה ניכר לעולם כולו, בבחינת עשה למען שמך, שאתה מטיב למי שעובד אותך באמת, ולא נבוש בעבודתנו. סגנון המתאים לתפילת תן כבוד לעמך בראש השנה.