יששכר וזבולון – ע"י אשה

שאלה:

שלום
אשמח לדעת לגבי הסכם יששכר וזבולון, אם ה'זבולון' היא אישה.
האם ההסכם תקף וחל כמו כשהזבולון הוא איש. האם יש לה שכר כלומדי תורה עצמם (ואז זה יותר מאשר אם היא היתה לומדת בעצמה), או שזה בגדר אחר.
והאם השותפות הזו שווה לחלקה של אישה בתורת בעלה ובניה (במאי זכיין וכו'), או שיששכר וזבולון זה באופן שונה.
תודה רבה

תשובה:

בודאי גם אשה יכולה לעשות הסכם יששכר וזבולון, ולמעשה ההסכם הזה הוא בעיקרון דומה מאוד תמיד לאשה ובעלה, הרעיון הוא לאפשר ולתמוך בלומד התורה כדי שיוכל ללמוד, התמיכה של אשה בבעלה היא יותר נפשית או תיפקוד ביתי, ובזמנינו מצוי גם בפרנסה, והתמיכה כאן היא רק כספית ובעלת אופי שונה אבל העיקרון זהה. בהסכם יששכר וזבולון השכר נקבע בחוזה, אינני יודע אם הוא מקביל בדיוק למה שבורא עולם נותן לאשה בלימוד בעלה, אבל על כל פנים בענין הסכם זה אין הבדל בין גבר לאשה.