עמלה על הצעת עסקה למתווך

שאלה:

אדם פלוני הצביע על עסקה למתווך האם הוא זכאי לדמי עמלה ואיך יקרא הפלוני ?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שנתן רעיון למתווך על עסקת תיווך והמתווך הציע את העסקה לצדדים, המתווך זכאי בדמי תיווך ולא מי שהציע למתווך. במקרה שאדם מציע עסקה למתווך ורוצה שכר על כך, צריך להתנות לפני ההצעה למתווך, כי אם העסקה תסתיים ישלם לו במתווך סכום מסוים, ולעשות קניין על כך. ואם לא התנו על לא זכאי היזם של התיווך לקבל שכר.

בהצלחה.

מקורות:

מתווך הוא מי שהציע בפועל לשני הצדדים את העסקה, ולכן מי שיזם תיווך ולא הציע לצדדים אלא העביר את המידע למתווך לא זכאי בדמי תיווך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הדיינים ב"ה עוסקים בעמל התורה, אך בעולם המעשה מקובל לשלם דמי הפניית לקוח בסך 15%.
    בדרך כלל מסכמים את זה מראש, אך כיון שזה פחות מוסכם מדמי התיווך עצמם יש לדון האם ניתן לתבוע זאת מדין 'נהנה' גם כשלא התנה כך מראש, כפי שתובעים את דמי התיווך עצמם.

  2. הדיינים עמלים בתורה ובד בבד עמלים להבין את ענייני המסחר כדי להתאים את ההלכה למעשה. המתווכים עוסקים רק במרדף אחרי הכסף, ולכן קשה להם להגיע לאמיתה של הלכה.
    השאלה הנ"ל עסקה מיהו המתווך. ועל כך השבנו שהמתווך הוא מי שהציע את העסקה. המציע שרוצה דמי הפניית לקוח צריך להתנות אלא אם כן יש מנהג ברור שמשלמים על כך – כפי שכתבת.