ענפים עם פירות שפולשים לחצר השכן

שאלה:

שלום וברכה, לשכן יש עץ לימונים שנכנס לשטח שלנו ,כאשר אני חותך את הענפים שנכנסו לשטח שלי האם הלימונים שהיו על הענף הם של השכן ואני צריך לתת לו אותם או שהם שלי?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך לחתוך את הענפים שפולשים לתוך החצר שלך, אבל הפירות שייכים לשכן – בעל האילן ולא לך.

בהצלחה.

מקורות:

הפירות שייכים לבעל האילן – ראה שו"ע חו"מ סימן קסז סעיף ב.

נזק של אילן שפולש לשכן נחשב לנזק הבא מאיליו, ולכן לא יכול השכן למנוע אותו שלא ליטוע עץ ברשותו – ראה שו"ע סימן קנה סעיף לב.

אמנם יכול בעל החצר לחתוך את הענפים שפולשים לתוך רשותו – ראה שם סעיף ל. וראה עוד שם שמבואר ששורשים הסמוכים לאילן מותר לו לחתוך והשורשים שייכים לבעל האילן.