לנפח תביעה מחברת ביטוח

שאלה:

אני גר בחול שחניתי את הרכב שלי על פי החוק
עבר משאית זבל ונכנסה ברכב
כתוצאה
נגרם לרכב נזק פכחות
ברוך ה שיש לצד הפוגע ביטוח !

אני צריך לפנות לאחד המוסכים שיתנו לי הצעת מחיר.
שאלתי בנושא
האם אדם עביד איניש דינא לנפשיה
ויכול להערים על הביטוח
(ביטוח שבבעלות עם שותפות יהודי)
סכום גבוהה יותר מערך התיקון
בהיחשב להפסד זמן ללכת למוסך ועוד להיות
שבוע או שבועיים בלי רכב
עד שיתוקן וכל העוגמת נפש שנוצרה לי והאי נעימות ליסוע אם רכב עם מלא מכות

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה הפוגע חייב לשלם רק את הנזק ולא את העוגמת נפש ואי נעימות. כיום חברות הביטוח לרוב מפצים הרבה מעבר לחוב לפי הלכה, ומותר לדרוש מהם את כל הפיצויים שהם התחייבו, מאחר והם התחייבו על כך מראש. אולם אסור לנפח את הנזק ואסור להערים בכל צורה שהיא. יש לספר על הנזק שנעשה בגלל הפגיעה והביטוח חייב לשלם לפי מה החוק קובע בפגיעה כזו. תביעה לא נכונה יש בדבר משום איסור גזל, ולכן גם בחברת ביטוח של גויים אסור להצהיר שקר כנפסק בשו"ע שגזל הגוי אסור.

בהצלחה.

מקורות:

עביד איניש דינא לנפשיה לא שייך כאן כיון שהפוגע מביא את הביטוח שלו כדי לשלם.

שולחן ערוך חושן משפט הלכות גניבה סימן שמח, סעיף ב:

כל הגונב אפילו שוה פרוטה עובר על לאו דלא תגנובו (ויקרא יט, יא) וחייב לשלם, אחד הגונב ממון ישראל או הגונב ממון של גוים, ואחד הגונב מגדול או מקטן. הגה: טעות עובד כוכבים, כגון להטעותו בחשבון או להפקיע הלואתו, מותר, ובלבד שלא יודע לו, דליכא חילול השם (טור ס"ג). ויש אומרים דאסור להטעותו, אלא אם טעה מעצמו, שרי. (מרדכי פרק הגוזל בתרא).