צימר חינם – ניכוי ממעשרות

שאלה:

ליששכר יש צימר שהוא משכיר לשבתות וסופי שבוע במחיר לא מבוטל, ב"ה יש ביקוש גדול מאוד לצימר,יותר מפעם אחת. עד כדי כך יצא שמעו של הצימר שאפי' פנו ליששכר מטעם קופת העיר וביקשו ממנו לשכור את הצימר עבור משפחות שעברו טראומה במשפחה וכדו' ל"ע וזקוקים לנופש ומרגוע דבר שיוכל לסייע להם מאוד בהמשך הדרך בניהול המשבר או הטראומה שעברו. הגם שישכר תמיד תורם לקופת העיר, באחד הפעמים שקופה"ע פנו אליו, לסגור איתו על הצימר בסוף השבוע, הוא הודיע להם שהיות ובין כה וכה הוא עמד להעביר להם סכום השווה בדיוק לשכירות הצימר א"כ שלא ישלמו לו … לפעם אחרת קרה מקרה ששוכרים שסגרו על סוף השבוע בצימר החליטו לבטל ברגע האחרון, ישכר נזכר בפעם הקודמת, והחליט להתקשר מיזמתו למשפחה אחרת אשר חוו אירוע קשה, וודאי היו משלמים כל הון בשביל להשיג קצת יישוב הדעת בסוף שבוע, אילו רק היה להם את הכסף לשכור צימר, יששכר פנה מיוזמתו, והציע להם צימר בחינם, ובכך הוא רוצה לנכות דמי השימוש מכספי מעשר, השאלה אם העובדה שבפועל בדיוק באותה שבת לא היו לישכר שוכרים תמנע ממנו לקזז את זה מכספי צדקה,

תשובה:

כיון שודאי לא היו לו שוכרים, וגם אותם שהזמין לא היו משלמים, לא נראה שיוכל לנכות מחישוב המעשרות. אמנם לתת לכתחילה בזמן הקיץ כאשר יש סבירות שאם לא יתן מישהו אחר ישכור, זה כבר אפשר לנכות ממעשרות.