קנייה נזקקת לאשה מדמי מעשרות

שאלה:

ראובן אברך כולל מתמיד במיוחד, מאוד משתדל להפריש מעשר, הגם שמאוד קשה לו, וכמעט אין לו ממה. הוא אף חותך בבשר החי וחוסך לחם מפיו כדי ליתן מעשר. לאברך אחר הנמצא בכולל, חבר עני ממנו, ר"ח אחד אחר שקיבל מילגה בסך 1000 ש"ח רץ לחברו העני ונתן לו סך מאה ש"ח. צדקה – מעשר, והנה הוא מבחין בחברו העני אחר הסדר ניגש וקונה מנה שוואמה הוא עוצר אותו ברחוב ושואל אותו- הללו למי? ומשיב לו שהוא קונה את זה לאשתו מפני שהיא ממש לפני התמוטטות וזה חסד אמיתי ועמוק, ראובן מתרגש מהסיפור.. אך בלילה קשה לו להרדם, הוא נזכר כמה פעמים אשתו מתחננת שיקנה לה משהו קטן, כמה שהיא מתמוטטת מה יקרה אם פעם אחת בשנה הוא יקנה לה אוכל מוכן? והוא תמיד מסרב, כי אין מאיפה… ובאמת אין לו, הוא בעל חוב גדול, הוא רץ מגמח לגמח, כל מה שהוא מעשר, את המילגה הוא כהשקעה מובטחת שאם רואה אדם שמזונותיו מתמעטים וכו', הוא שואל אם גם לו מותר לקנות לאשתו מנת שוואמה מכספי מעשר לא פחות ממה שהוא נותן לאשתו של חבר שלו, ומדוע אשת חבירו קודמת לאשתו.

תשובה:

ראשית, האיש הזה פטור ממעשרות… אבל גם אם הוא נותן מעשרות, יתכן שאם אכן זה המצב שאשתו נזקקת נפשית למנה כזו של שאוורמה וזה ירומם אותה ואין לו משלו לתת לה את זה ואינו חייב בכך מצד חוב המזונות, יתכן שזה באמת מותר. אבל סתם בשביל לגרום לה הנאה – לא.