איך להיפטר ממידת הליצנות?

שאלה:

שלום וברכה,
אני מתחזק קרוב לשנה מבית חילוני גמור, ואני נתקל בקשיים שמאוד מאוד מייאשים אותי
אחד המידות הרעות שלי שמאוד מקשות עלי בהתחזקות היא ליצנות ולעשות מכל דבר צחוק ואסביר למה
יש לי המון אנרגיות ולרוב בעוונותי הרבים אני כאילו אומר בקול מלגלג דברים שחכמים אמרו. למשל אם בגמרא רשום "אמר רבי יוסי" אז אני אומר את המשפט הזה בלעג (אני אומר את זה כאילו אני עושה מזה פיוט דהיינו אומר את זה בצורה איטית עם קול גבוה (כמו מה שהחזן עושה כשהוא מגיע בק"ש למילה 'דבר')
ואני מרגיש שהמידה הזו הורסת לי את כל ההתחזקות
איך אפשר להיפטר מהמידה הרעה הזו שבגללה אני עושה צחוק מדברי חכמים ואפילו מהתנ"ך..
תודה רבה לכם על המענה, כי באמת אני כבר מיואש מלנסות להילחם במידה הזאת

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי בדיוק את הדוגמא שאמרת, שהרי אין כאן כל בדיחה…

לעצם הענין, כמו כל תכונה, צחוק והומור הם תכונות נהדרות וחשובות, צריך רק לנתב אותן נכון, וזה חשוב לא רק בהקשר שהזכרת, אלא בעיקר ביחסי אנוש. לא ללעוג למישהו, אלא לשמח אנשים, זה נהדר.

אמר פעם ליצן גדול, שהסיבה לכך ש"ליצנות אחת דוחה מאה תוכחות", היא משום ש"מקצת מן האור דוחה הרבה מן החושך", זו כמובן ליצנות גדולה… אבל כמו כל דבר לא נכון, יש בזה גרעין של אמת, בהומור יש הרבה אור, וכאשר מנתבים זאת נכון, זה נפלא. אני בטוח שככל שתשקיע יותר בעשייה חיובית עם תכונתך זו, כך יפחת הצורך הנפשי להשתמש בה לא נכון.

תצליח לשמח אלוקים ואדם!